Moderne og med 78

Tesla laver egen robot

(Foto: Tesla)

Selv i meget gamle science-fiction film og tegneserier har forfatterne drømt om kunstige mennesker – robotter, der kan overtage beskidte og rutine-prægede jobs, vi ikke selv gider at beskæftige os med.

Et langt stykke af vejen er det også lykkes, selvom de fleste industri-robotter på f.eks. bilfabrikker ikke ligner mennesker spor. Det samme gælder rengørings-robotter på hoteller eller robotter, der bruges til at desinficere passagerflyenes kabiner for Corona virus.

Elbil-fabrikanten Tesla med super-iværksætteren Elon Musk i spidsen vender nu tilbage til udgangspunktet. Tesla er således på vej med en meget “humanoid” robot, der via den seneste nye kunstige intelligens (AI) kan hjælpe os mennesker med langt flere – og mere alsidige – opgaver end de nuværende robotter på markedet.

Med sin velkendte evne til at forklare ting på en sælgende og malende facon beskriver selv sin robot således: ”Den skal navigere gennem en verden bygget til mennesker, hvor den skal overtage farlige og kedelige opgaver, der gentager sig selv hele tiden.”

Den nye Tesla Bot er 173 centimeter høj og vejer omkring 57 kilo. Ansigtet vil være en farveskærm, der kan vises med øjne, næse og mund, men i de fleste situationer vil give informationer osv.

Tesla Bot kan bevæge sig med otte kilometer i timen, hvilket svarer nogenlunde til menneskers afslappede spadseren. Den kan bære ting på op til 20 kilo og løfte 68 kilo. Når robottens arme er strakt ud, kan den holde en vægt på 4,5 kilo i hver hånd.

https://www.youtube.com/watch?v=VsbgCPOW1HQ

Tesla Bot opfatter verden omkring sig via otte kameraer, et dusin sensorer og en integreret computer med AI software, der er selvlærende. I robotten sidder også 40 elektro-mekaniske ”aktuatorer”, der sørger for, at Bot kan bevæge sig selv i områder, der normalt ikke er beregnet for robotter.

Elon Musk regner med, at Tesla Bot bliver en succes lige fra start;

Dels fordi Tesla allerede har indsamlet masser af knowhow om robotter, der arbejder på virksomhedens bil- og batteri-fabrikker.

Dels har Tesla hen ad vejen videre-udviklet sine egne industri-robotter, så de kan sanse omgivelserne omkring dem, sortere ting på en meningsfuld måde og forstå menneskeligt sprog. De kan også til en vis grad bestemme selv, hvad de skal foretage sig for at opnå et ønsket mål.

Tesla ser sin nye opfindelse som en generelt anvendelig robot – ikke en mekanisk hjælper, der kun skal udføre en eller to specifikke opgaver som f.eks. at montere en reservedel eller lakere karrosseriet på en elbil.

Derfor er Tesla Bot også udformet som et menneske, der formentlig er den mest avancerede form for væsen på denne jord. Fremfor hjul eller skinner, den skal følge, kan Bot bevæge sig frit på to ben og med to arme, der kan bruges til mange forskellige ting:

”Min robot skal kunne meget mere end blive trænet til en enkelt opgave, der skal gentages tusinder af gange om dagen,” forklarer Elon Musk.

”Man skal kunne sige til robotten, at den skal tage den eller den bolt og placere den i en bil med en bestemt tang. Man skal kunne tale til og med robotten og også bede den om at gå i supermarkedet og hente forskellige madvarer og andre ting til husholdningen,” fortsætter han.

Musk gør opmærksom på, at nogle af robot-computerens evner allerede er i brug i Teslas elbiler. Det er de sensorer og kredsløb – autopiloten – der gør det muligt at lade bilen køre helt selv – autonomt. Om et par år vil de ikke kun være semi-sansende som i dag, men lade kunstig intelligens navigere bilen gennem trafikken.

Samtidig husker han at understrege, at Teslas Bot ikke skal overtage verden, sådan som vi ser det i science fiction film og tegneserier:

Tesla bossen er kendt for at være modstander af kunstig intelligens anvendt overalt. Han mener, at det vil være en trussel mod menneskeheden.

Tesla Bot får ikke den type kunstig intelligens. Den skal fokusere på at overtage kedelige og farlige opgaver. Af samme grund skal robottens arbejdsform være langsom og grundig: Mennesker skal kunne følge med i, hvad den mekaniske kopi af dem foretager sig….

(Foto: Tesla)

(Foto: Tesla)

(Foto: Tesla)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Moderne og med 78