TikTok strammer for teenies

Har smartphones toppet?

(Foto: Eddy Billard / Unsplash)

For 25 år siden – præcist den 15. august 1996 – løftede Nokia sløret for sin avancerede 9000 Communicator.

Det var en dengang meget stor mobiltelefon, der kunne modtage og sende rigtige emails og koble sig på internet via sit integrerede GSM modem.

Det skete med langsomme 9,6 kbit i sekundet, hvor almindelige 4G mobiler i dag downloader med mellem 17 og 71 Gbit/s.

Det er en kæmpe forskel i hastighed, men tænk 25 år tilbage. Dengang var Nokia Communicator super-avanceret og måske det første store skridt fra mobil til smartphone.

(Infografik: Statista.com)

Der skulle gå godt 10 år, inden Apples Steve Jobs den 9. januar 2007 kunne præsentere iPhone – verdens første officielle smartphone. Mobiler med stor touch skærm.

Nu – 14 år senere – er smartphone feberen ved at kølne lidt af. Markederne i f.eks. Danmark er mættede, og de fleste nye mobiler er erstatnings-køb for ældre modeller.

Desuden savner smartphones reelle fornyelser. Ok – de bliver hurtigere hvert år, men revolutionerende nye features som f.eks. touch skærmen mangler.

Samsung gør en god indsats med sine to nye folde-telefoner, men folke-eje bliver de nok aldrig. De er for dyre – og så fandtes klaptelefoner jo allerede 10 år før iPhone. Blandt andet hos Nokia.

For 25 år siden revolutionerede Nokia Communicator verden. Stor og tung, men den viste vej til de senere smartphones. (Foto: Bernard Goldbach / Wikimedia)

Salget af smartphones gik frem igen under Corona efter et dyk i begyndelsen af 2020. Spørgsmålet er dog, om det nogensinde vil vende tilbage til de glade rekord-dage i 2016.

Dengang købte folk verden over 1,473 milliarder smartphones på ét år. I 2020 var salget faldet til 1,292 milliard enheder – det laveste siden 2013.

En del branchefolk mener derfor, at smartphones har ”peaket”. Dog ikke hos  analytikerne fra IDC, der håber, at smartphone salget vil vende tilbage til tidligere tiders højder i år – og måske endda overgå dem.

Forklaringen er 5G teknologiens fremmarch, der går langt hurtigere end først forventet: IDC regner med moderat vækst helt frem til 2025, hvor milepælen 1,5 milliarder nye smartphones vil blive nået….

Apple forventer, at den kommende iPhone 13 kan ”booste” verdens smartphone salg til hidtil usete højder. (Foto: Slashgear)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TikTok strammer for teenies