Super-kamera, men resten ikke så top

Har smartphone æraen toppet?

Jeg skriver jævnligt her på bloggen om ttends og udviklinger i forskellige industrier – nok først og fremmest mobiltelefoner, computere, sociale medier og internet generelt.

I den forbindelse har jeg flere gange gentaget, at folk ikke længere køber så mange smartphones, som de plejer. Telefonerne er efterhånden som gode – og så dyre- at der ikke er grund til at købe nyt mindst én gang om året, sådan som mobilbranchen gerne vil have.

Nu har jeg fået en infografik, der på ganske overskuelig måde beskriver udviklingen i de seneste ti år hos mobiltelefonerne. Ikke på det tekniske, men på dét, det hele drejer sig om, når alt kommer til alt. Nemlig salget.

Ifølge det store analysefirma IDC er antallet af solgte smartphones i verden faldet i fem kvartaler i træk. Det vil sige fra efteråret 2017 og frem til nu.

Procenterne ser ikke så voldsomme ud, men det gør de, når de blev erstattet af styktal. Trods alt køber vi omkring 1,4 milliarder nye mobiltelefoner hvert år.

I det seneste kvartal, der findes tal får – det er oktober, november og december sidste år – blev der solgt 375 millioner nye smartphones på denne klode.

Netop disse tre måneder plejer at være årets bedste for mobilbranchen. Dels lancerer Apple sin nye høst af iPhones i september, så telefonerne kommer i butikkerne måned efter. Dels er der selvfølgelig julehandelen.

Flere danske teleselskaber forsøgte at modvirke den negative udvikling ved at sætte billigere telefoner på juletilbud. Normalt er det ellers mest de dyre modeller, der står forrest i butikken. Tilsyneladende har det hjulpet, for mange danskere vil hellere betale for en ældre iPhone 7 eller 8 end for en dyr iPhone Xr og Xs.

Analytikerne fra IDC fortæller, at nedgangen måtte komme. Mange markeder som f.eks. i Vesteuropa er mættede, og virkelige nyheder i mobiltelefoner synes den almindelige forbruger ikke at kunne finde mange år.

(Infografik: Statista.com)

Spørgsmålet er så, om vi har nået toppen af smartphone æraen allerede – og snart skal holde udkig efter noget andet spændende nyt:

”Globalt set er smartphone markedet ét stort rod lige nu. Branchen gør det ikke lettere for sig selv ved at sætte priserne op på produkterne i en tid, hvor forbrugerne signaliserer, at de ikke gider have dem,” forklarer Ryan Reith. Han er vice president i IDC.

Ryan Reith forventer også, at 2019 bliver en ørkenvandring for mobil-industrien. Ikke mindst i Kina, som er verdens største marked for smartphones.

Derfor har mange fabrikanter så travlt med lige nuu at præsentere nye 5G telefoner, som de reelt set ikke kan bruge til noget før om to eller tre år:

”Den lynhurtige 5G telefoni giver et glimt af håb for industrien, men spørgsmålet er, om det er nok til at vende billedet. 5G mobiler er nemlig meget dyrere at fremstille, så priserne vil gå op. Og netop priserne er forbrugerne meget ømtålelige over for. De kan så være med til at begrænse den positve effekt af 5G’s ankomst,” vurderer Ryan Reith fra IDC….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Super-kamera, men resten ikke så top