Twitter er penge værd

Hvem er størst i chips?

(Foto: Bruno Germany / Pixabay)

Når folk køber nye mobiltelefoner, tablets eller pc’er, sammenligner de fleste udbuddet på både pris og specifikationer.

De tekniske data fokuserer som regel på processoren – apparatets motor – som den vigtigste. På den måde er gadget køb ikke meget anderledes end at investere i en ny bil.

De færreste tænker dog på, hvem der fremstiller disse motorer i en chip. Eller ”små sorte lakridser”, som en legendarisk dansk importør af Sinclair computere kaldte dem i begyndelsen af 1980’erne.

Ved I f.eks, hvem der er verdens største fabrikanter af halvledere, processorer, RAM-kredse og elektroniske chips?

Det er ikke kinesere, som mange sikkert ville gætte. Det globale kapløb deles mellem amerikanske og sydkoreanske producenter. Med USA som førerhunden med seks af verdens 10 største.

Ifølge analyse-firmaet Gartner holder amerikanske Intel sig fortsat som nummer ét, selvom 2020 har budt på nogle gevaldige nedture.

Således mistede Intel Apple som storkunde. Fremover udvikler og bygger Apple sine egne M-processorer i stedet for at købe Intels dyrere Core motorer.

Ved du, hvem der bygger motoren i din smartphone eller laptop? (Foto: Firmbee / Pixabay)

De sidder fortsat i langt de fleste Windows-baserede pc’er, men også her bider rivalerne Intel i haserne. Amerikanske AMD er den mest kendte konkurrent. Qualcomm er også begyndt at genere Intel på processorer til små laptops.

USA’s chip-giganter sidder på en tredjedel af verdensmarkedet – 33,1 procent. Intel alene har de 12.5 procent.

Samsung er verdens næststørste fabrikant af halvledere, hvilket primært skyldes en kæmpe-produktion af RAM-chips.

Når det gælder mikro-processorer, er Samsungs Exynos chips til smartphones og tablets en relativt lille spiller. Her dominerer amerikanske Qualcomm med sine Snapdragons.

Hitlisten ville formentlig se noget anderledes ud, hvis ikke USA’s ex-præsident Donald Trump havde nedlagt veto mod, at Qualcomm og Broadcom kunne fusionere i 2018.

Dengang lå Broadcoms hovedkvarter i Singapore, hvilket Trump anså for at være en sikkerheds-mæssig risiko.

I dag er Broadcom flyttet til San Jose i Californiens Silicon Valley, så firmaer nu er amerikansk,

(Infografik: Statista.com)

Der er dog ingen forlydender om, at Qualcomm og Broadcom vil forsøge at gifte sig igen. Hvis det skulle ske, ville de tilsammen være verdens tredje-største chip-fabrikant.

Halvledere og processorer er fortsat et varmt og stor-politisk emne – især mellem Washington og Beijing.

For eksempel forhindrer USA Kina største telekoncern Huawei i at købe vigtige processorer til sine smartphones ude på verdensmarkedet.

Spændingerne mellem de to lande kan betyde, at der bliver chip-mangel på verdens-markedet som helhed, fordi næsten alle mobiltelefoner, laptops, tv og andre gadges bliver fremstillet i Kina nu om dage.

Den største taber i dette politiske spil – ud over os forbrugere naturligvis – kan ende med at være Taiwan.

Her ligger verdens ottende-største fabrikant MediaTek og en række kendte pc-mærker som f.eks. Acer og Asus.

Også verdens største fabrikant af smartphones – Foxconn – er taiwanesisk, selvom de fleste af koncernens fabrikker ligger i selve Kina.

Foxconn er mest kendt for at bygge iPhones for Apple, men har mange andre kunder. Foxconn ejer f.eks. det japanske mærke Sharp til mobiltelefoner og tv….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Twitter er penge værd