Luft i din cykel

Er dit hjem åbent for hackere?

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Vores moderne hjem er efterhånden fyldt med elektroniske gadges, der kan kommunikere via internet.

Smart tv, mobiltelefoner, laptops, printere, højttalere, alarmer, routere, termostater, ure, dørklokker, tablets, spille-konsoller, køleskabe osv. Listen er lang, men risikoen er der også.

Alt, der kører på nettet, er nemlig i fare for at blive angrebet af hackere og virus. Sker det, er de smarte gadges måske slet ikke så smarte endda.

Hos det danske cyber-sikkerheds-firma Bitdefender har man længe ærgret sig over at se, hvordan antallet af hacker-ramte internet-enheder i hjemmene er vokset og vokset.

Bitdefender leverer online beskyttelse til flere end 500 millioner brugere i 150 lande verden over. Firmaet har eksisteret siden 2001 og har opsamlet en enorm viden om trusler fra internet.

Bitdefenders seneste tal viser således en stigning på 46 procent i suspekte hændelses-rapporter fra enheder på ”tingenes internet” (IoT).

Væksten kommer bl.a. fra streaming-enheder som Google Chromecast eller Apple TV. De er blevet ekstra populære i de seneste seks måneder under Corona krisen, hvor stadig flere mennesker arbejder og går i skole hjemmefra.

Sikkerheds-eksperterne har derfor samlet en række gode råd til, hvordan man kan holde sine online enheder bedst beskyttet mod farerne fra nettet.

Alle online enheder er i princippet sårbare over for hacker angreb. (Foto: Pete Linforth / Pixabay)

 

Først og fremmest skal man huske, at det er ens eget ansvar som ejer af de smarte gadges, at de er opdaterede.

De må helst ikke har nået deres såkaldte ”end-of-life” stadium, hvor fabrikanterne ikke længere yder support og udsender opdateringer til deres produkter.

Det lyder som lidt af en uoverkommelig mundfuld at holde styr på, men det behøver det faktisk ikke at være.

Problemet er snarere, at mange ejere glemmer det og derfor efterlader i massevis af IoT-enheder sårbare for angreb. I i værste fald fører det til, at de bliver hacket.

Det første, man bør gøre, er at tælle, hvor mange online enheder man egentlig har i huset.

Bliv ikke overrasket over, hvis det er langt flere, end du er klar over. Skriv antallet og navnene på dem ned, så du har et godt overblik.

Når du kender alle dine enheder, er det let at finde ud af, om man har de seneste opdateringer.

Som regel gøres det via den app, du bruger til at kontrollere enheden som f.eks. en smart højttaler.

Moderne hjem indeholder flere og flere gadges og apparater, der kommunikerer via internet. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

 

Skift samtidig kodeordet til enheden til noget, du selv har fundet på og kan huske. Passwordet bør indeholde både store og små bogstaver, tal og specialtegn.

Man kan også søge på nettet efter f.eks. “How to update” efterfulgt af navnet på den enhed, du har. Så kan du få den præcise vejledning til hver enkelt enhed.

Det værste, du kan opdage, er, at én af dine enheder har nået sit ”end-of-life”, hvor den ikke længere modtager opdateringer fra fabrikanten.

I så fald bør du overveje, om dit behov for enheden er stort nok til at investere i en nyere udgave – eller om du kan leve uden. Den  gamle enhed er i hvert fald ikke længere sikker at bruge.

Når du har opdateret alle dine enheder, kan det være en idé at tænke over at investere i en smart router. Den skalvogte over alle dine gadgesr og holde dem sikre fra angreb.

Nogle teleselskaber og  internet-udbydere tilbyder integrerede sikkerheds-løsninger. De er værd at tjekke.

Endelig er fremtids-sikring altid godt at holde øje med:

Tager vi f.eks. mobiltelefoner, er der stor forskel på, hvor længe man har garanti for gratis sikkerheds-opdateringer og nye varianter af styresystemet. Det gælder både Apple og Android….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Luft i din cykel