Marantz satser på retro

Av siger den kunstige hud

(Foto: RMIT

Kunstig hud er der ikke så meget nyt i. Det har forskere i medicinal- og elektronik-industrien puslet med i mange år.

De bedste eksempler på elektronisk hud kan ikke kun ”gro” sammen med eller integreres med menneskets naturlige skind. De kan også ”føle” og identificere de ting, som de rører ved.

Det seneste nye er kunstig hud, der kan registrere varme og kulde. Desuden kan den mærke smerte og f.eks. sende alarm-signaler trådløst til sin brugers mobiltelefon eller smartwatch.

Huden er udviklet på RMIT i Australien – Royal Melbourne Institute of Technology. Her siger en af forskerne bag projektet, professor Madhu Bhaskaran:

”Indtil nu har ingen elektroniske teknologier været i stand til at mime den menneskelige følelse af smerte på en realistisk måde. Vores kunstige hud reagerer med det samme, når den bliver presset eller, når varme og kulde føles ubehageligt,” forklarer han.

(Foto: RMIT)

 

Professoren fortæller, at opfindelsen kan være meget vigtig for fremtidens proteser og udviklingen af menneske-lignende robotter.

RMIT’s nye kunstige hud er fremstillet af et supertyndt lag elektronik, der indeholder både trykfølsomme sensorer, temperatur-reagerende coating og en hjerne-lignende hukommelses celle.

De første forsøg med den nye hud har vist, at den kan differentiere mellem f.eks. smerten ved at stikke sig selv med en nål eller få et knytnæve slag.

De færreste af os tænker over, hvor afhængige vi er af vores menneskelige hud i dagligdagen. Den fortæller os f.eks, når vi rører ved en varm kogeplade på komfuret, eller når vi træder på en sten eller en torn.

Så husker vi (forhåbentligt) bagefter, at den erfaring skal vi ikke gøre igen. På principielt samme måde arbejder moderne kunstig intelligens (AI) og maskin-læring.

Oplagte brugere af den elektroniske kunne være diabetikere, der har mistet følelsen i deres fødder. En typisk bivirkning ved at have sukkersyge….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marantz satser på retro