Hvert 3. menneske bruger Facebook

Putin har fået sit eget internet

Da Vladimir Putin meddelte i foråret, at han ville have indført et eget russisk internet, vakte det stor opstandelse i verdens-pressen.

Internet-eksperter og menneskerets-forkæmpere råbte vagt i gevær og advarede om muligheden for overvågning og censur, som vi ser det praktiseret i Kina.

De blev dog afvist af Kreml. Rusland havde brug for et eget og selvstændigt netværk, som kunne fungere trods cyber-angreb udefra. Nettet var ganske enkelt et spørgsmål om landets nationale sikkerhed.

Fra i går den 1. november har Rusland nu fået sit ”Putinet” eller ”Runet”. Forårets omstridte lovforslag er trådt i kraft. Det store land har fået sit eget netværk, der er forbundet med det globale World Wide Web, men som kan kobles fra på et øjeblik.

Allerede før i dag lukkede de russiske myndigheder ned for internet-sider, de ikke brød sig om. For eksempel websites fra Kreml kritikere og Putins politiske modstandene. Fremover vil det være meget nemmere at gøre, fordi man kan forhindre russere i at lægge sider på f.eks. servere i andre lande.

Da diskussionen om ”Putinettet” bølgede op i maj, afviste en Kreml talsmand betænkelighederne som nonsens. Ingen havde til hensigt at koble Rusland fra webben.

Tværtimod var der en større risiko for, at vestlige lande gerne ville koble Rusland af internet. Derfor havde Rusland brug for sin egen digitale infra-struktur.

Ifølge Kreml vil der kun blive bygget et slags reserve-net, der skal øge sikkerheden for alle brugere. Runet vil gøre Rusland uafhængig af internationale teleselskaber og internet-udbydere. Det skal kun anvendes, når der er fare på færde fra udlandet – og naturligvis til øvelser og træning.

Det tror mange friheds-elskende russere naturligvis ikke på. De ser en udvikling komme, som minder om den kinesiske – med censur og titusinder af stats-ansatte, der læser folks e-mails, social media indlæg osv.

Rusland har sine egne sociale medier og online tjenester, men slet ikke i samme målestok som hos kineserne. I modsætning til Kina har russerne adgang til vestlige bestsellere som Facebook, YouTube, Twitter, Google osv.

Russerne har adgang til de fleste vestlige sociale medier, men de har også deres egne.

Mange Kreml kritikere mener, det kun er et spørgsmål om tid. Rusland skal nemlig først nu bygge en autonom net-struktur op, som kan kontrolleres i et og alt som Kina.

Omkring 5.000 internet-udbydere er i øjeblikket aktive på det frie v russiske marked. Det tal vil Kreml gerne have skåret ned ved at kræve, at hver udbyder udskifter deres nuværende udstyr med nyt, hvor myndighederne kan gå ind og kontrollere ind og styre data-trafikken.

Mange russere frygter samtidig, at en monopolisering vil gøre nettet dyrere og langsommere. I forvejen er internet en sløv affære mange steder i det store land.

Hvad der kunne være på vej, kan mærkes efter en anden russisk lov. Ifølge den må russiske borgeres data ikke længere ligge på udenlandske servere. Det betød bl.a, at det populære job-netværk Linkedin blev lukket i Rusland….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvert 3. menneske bruger Facebook