Hvor lytter vi mest til musik?

Pentagon goes Jetsons

Vi ved alle, at man kan kende mennesker på deres fingeraftryk. De er næsten alle forskellige og bruges i dag til alt fra rejsepas og dørlåse til at åbne moderne smartphones.

De fleste er også klar over, at man kan bruge menneskers øjne til identifikation. Iris-skanning skal være endnu mere sikker end fingeraftryk, og de bruges i dag til f.eks. biometrisk adgangs-kontrol.

Til gengæld er det nok de færreste, der aner, at vores hjertebanken også kan bruges til at genkende og udpege mennesker. Hjerterytmen – på engelsk “cardiac signature” er forskellig fra menneske til menneske – og den kan aflyttes.

USA’s forsvars-ministerium Pentagon eksperimenterer med nye metoder til at kunne identificere f.eks. terrorister og andre kriminelle på lang afstand. (Foto: Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force)

Hvordan det kan gøres, viser det amerikanske forsvars-ministerium. Forskere fra Pentagon har nemlig udviklet udstyr, der kan lytte med på individuelle persons hjerteslag på afstande op til 200 meter. Om nogle få år vil det være muligt over flere kilometer.

Pentagon bruger en infrarød laser til at spore og identificere menneskers hjerte-signatur. Laseren har kælenavnet Jetson efter den berømte science fiction tegneserie om fremtidens familie.

Den anvendte teknologi kaldes ”vibrometri” og bygger på de bittesmå vibrationer og bevægelse af huden på bryst og ryg, som hjertets rytmiske slag forårsager.

Hannah-Barberas berømte Jetsons tegneserie fra 1960’erne lægger navn til USA’s nye laserkanon, der kan genkende folk på deres hjerterytme.

Ifølge Pentagon kan Jetson opfange den karakteristiske rytme gennem normalt tøj som en t-shirt, skjorte, kjole eller jakke. Lige i øjeblikket kan systemet ikke trænge igennem tyk beklædning som vinterfrakker, men det er kun et spørgsmål om at udvikle en bedre laser end i dag.

I den seneste version af Jetson er laseren blevet anbragt på et slags computer-styret kardan-led, så strålen kan fastholdes på en person, der bevæger sig. Laserlyset er usynligt for det menneskelige øje og har en diameter som en dansk én-krone.

Stewart Remaly fra Pentagons “Combatting Terrorism Technical Support Office” fortæller til MIT Technology Review, at Jetson for øjeblikket har en præcision på 95 pct. En måling tager 30 sekunder på et menneske, der enten står op eller sidder ned….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor lytter vi mest til musik?