Unge bekymrede over de gamles mobilvaner

Fra Android til ARK eller OAK hos Huawei

Efter Googles meddelelse i sidste uge, at man ville stoppe samarbejdet med Huawei om fremtidige mobiltelefoner, har der været gættet meget om, hvad der gemte sig bag den kinesiske telegigants såkaldte ”Plan B”.

Huawei har gentagne gange hævdet, at man skam var forberedt på, hvis Donald Trumps handelskrig mod Kina eskalerede og gik direkte ud over verdens næststørste smartphone fabrikant.

I den forbindelse bruger Huaweis topfolk gerne udtrykket, at man havde en Plan B liggende i skuffen. Den skal kun hives frem og aktiveres, hvis der ikke findes andre udveje som f.eks. diplomati mellem Kina og USA.

Nu har de kinesiske sociale medier afsløret detaljer om, hvad Huaweis Plan B indeholder. Først og fremmest er det et eget styresystem til smartphones og tablets, som kan erstatte Android – og muligvis også Windows.

Det ser ud, som om Huawei tager truslerne fra USA med ret ophøjet ro.

Dette operativ-system har Huawei haft undervejs i flere år. I udviklingsfasen har det haft arbejdstitlen HongMeng OS. Det lyder bare ikke internationalt nok, og derfor har Huawei nu sikret sig mærkevare-beskyttelse i EU på navnene ARK OS og OAK OS.

For en sikkerheds skyld har Huawei også fået beskyttet betegnelser som ”Huawei Ark OS”, ”Huawei Ark”, ”Ark” og ”Ark OS” – og tilsvarende med OAK OS. På den måde kan andre ikke kommet ind og drille Huawei ved at udsende produkter med lignende navne.

Ifølge flere rapporter på det kinesiske sociale medie WeChat skal ARK OS afløse både Android og Windows hos Huawei. På grund af Trump regeringens boykot, der træder i kraft om et par måneder, er Huawei udelukket fra leverancer fra alle amerikanske firmaer. Det vil altså også sige Google med Android og Microsoft med Windows 10 til Huaweis laptops.

ARK OS eller OAK OS skal være kompatibelt med Android, fordi det indeholder elementer fra ”public domain” udgaven af Googles styresystem. Disse software-elementer kan alle bruge frit uden at betale licens til Google.

Her er Huaweis patent-ansøgning på ARK OS navnet i Europa.

Google har dog lagt mange flere software-lag oven på de Android 8 Oreo og 9 Pie udgaver, vi kender fra moderne smartphones. Spørgsmålet er, om det er de ”sidste tilrettelser” for at sikre kompatibilitet med Android 9, som mangler, før Huaweis nye ARK eller OAK OS er helt klar.

ARK eller OAK får sikkert også lagt Huaweis egen EMUI brugerflade lagt oven på. Den kender alle ejere af Huawei smartphones allerede gennem flere år. I Kina er EMUI netop blevet præsenteret i version 9.1

Huawei selv har nævnt, at firmaets Plan B skal være klar inden årets udgang – og dermed formentlig også ARK eller OAK OS. Andre kilder mener, at Huawei allerede kan udsende egne smartphones med ARK fra juni/juli eller august/september.

ARK og OAK vil dog næppe blive nødvendig lige med det samme. Huawei har nemlig købt stort ind til lager og har formentlig amerikanske varer nok til mellem tre og seks måneders produktion af mobiltelefoner, tablets og laptops.

Huaweis nye ARK OS styresystem får den seneste nye EMUI 9.1 brugerflade, som også kendes fra Huaweis telefoner med Android. EMI 9.1 skal bl.a. komme med en forbedret grafik og stemme-styring.

Desuden berører den amerikanske boykot kun de Huawei produkter, der fremstilles efter august. De enheder, der allerede er solgt eller ligger på lager hos forhandlere og distributører, er ikke berørt.

Huawei skal samtidig have lavet en aftale med den uafhængige app butik Aptoide fra Portugal. Via den vil ejere af fremtidige Huawei smartphones have adgang til populære Android apps fra f.eks. Facebook og co.

Det kan blive nødvendigt, fordi Googles annoncerede boykot også omfatter leverancer af software via Google Play butikken. Her er salget af Huawei telefoner allerede stoppet for et par dage siden.

Spåmændene i Kinas sociale medier er uenige om, hvorvidt ARK OS blot er et af flere styresystemer, som Huawei har på vej. ARK alias OAK kunne således være målrettet det europæiske marked, mens kineserne vil købe mobiler og tablets med HongMeng installeret. Muligvis vil der også komme forskellige varianter som afløser for henholdsvis Android og Windows.

Honors topchef Zhao Ming afslørede i går eksistensen af en ARK compiler, der skal kunne gøre Android hurtigere og bedre end Android selv.

Huawei holdt i går den kinesiske premiere på sine nye Model 20 telefoner fra datterselskabet Honor. Disse mobiler, der er en slags billigere varianter af Huaweis Mate og P-modeller, sælges ikke på det danske marked. Til gengæld er de meget populære i f.eks. England og  Tyskland.

Honors topchef Zhao Ming stod frem på scenen og fortalte, at den nye Honor 20 serie vil indeholde en “ARK Compiler”, der ikke kun gør telefonerne fuldt kompatible med Android. Den skal også gøre Android hurtigere end Android selv. Faktisk skal styresystemet blive bedre end selv Apples iOS.

Naturligvis skal man tage den slags påstande ved et lancerings-event med en suppeske-fuld salt. Men udtalelserne viser, at Huawei og søsterselskabet Honor bestemt ikke har mistet selvtilliden midt i koncernens vel nok største krise nogensinde.

Honor 20 telefonerne skal komme med mindst fem andre Huawei opfindelser, der gør Googles Android og andre amerikanske teknologier overflødige på de kinesiske telefoner. Det er Super Bluetooth, Super NFC, Link Turbo, Nano Memory Card som afløser for SD-kort og den nye digitale assistent YOYO. Sidstnævnte skal være meget mere menneskelig at bruge end Googles Assistent.

Den nye P30 Pro med fire kameraer på ryggen er Huaweis øjeblikkelige bestseller på det danske marked.

Den amerikanske boykot kommer på det næsten værst tænkelige tidspunkt for Huawei. Den kinesiske fabrikant har netop manifesteret sig som verdens næststørste smartphone fabrik – efter Samsung, men klart foran Apple.

I Danmark er det også gået forrygende godt. I april solgte Huawei flere smartphones end nogensinde til danskerne og opnåede en markedsandel på 23 pct. Den højeste nogensinde.

Krisen og boykotten er dog først kommet i maj. Om nogle dage vil vi vide, om – og hvor meget – de mange dårlig omtaler i de seneste tre uger er gået ud over salget af Huawei telefoner. Noget må der være sket, selvom Huaweis seneste nye P30 Pro model hører til verdens absolut bedste smartphones lige i øjeblikket….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Unge bekymrede over de gamles mobilvaner