Philips Hue pærer får en ekstra dimension

Hoteller og barer bliver for automatiske

Det er bestemt ikke alle, der er lige begejstrede ved tanken om, at deres arbejdsopgaver snart vil kunne erstattes af robotter.

Lige nu forbereder 50.000 ansatte i det amerikanske spilmekka Las Vegas sig på at gå i strejke for bedre arbejdsbetingelser.

Medlemmerne af Culinary Workers Union forlanger ikke kun højere løn og bedre arbejds-betingelser. De vil også have beskyttelse mod ny teknologi. Eller rettere en garanti for, at de ikke bliver erstattet af robotter om lidt.

Fagforeningen håber på mindst 50.000 deltagere i demoen – og at den vil blive omtalt overalt i USA. Så er der nemlig grundlag for at indkalde til lignende protester i andre amerikanske storbyer.

Las Vegas lægger asfalt til den hidtil største demonstration i USA mod robotter på arbejdsmarkedet.

De mange demonstranter er ansat i Las Vegas’ 30 store hoteller og forlystelses-templer, hvor moderne lysshows og computerstyrede special effects har hørt til dagsordenen i årtier.

Det er bare ikke programmører, kunstnere, musikere, dansere, lys- eller lydfolk, der nedlægger arbejdet nu. Det er folk, der arbejder på ”gulvet” – tjenere, kokke, service personale, rengøringsfolk osv.

De har allerede set selvkørende robotter bone gulve, støvsuge tæpper eller klikke græsplænerne omkring kasinoer og hoteller. I de kommende år frygter de sikkert med rette, at robotterne også trænger ind i køkkener, barer og restauranter, hvor de afløser mennesker på jobbet. Robotterne skal ikke have aftaler om arbejdstider. De bliver aldrig trætte, får syge børn eller skal holde ferie.

I USA får robotter, kunstig intelligens og automatisering skyld for 87 pct. af de jobs, der er tabt i landet siden 2000. En anden undersøgelse siger, at 38 pct. af de amerikanske lønmodtagere vil miste deres job til ny teknologi frem til år 2030.

I Japan vokser en kæde af hoteller, hvor en stor del af personalet er robotter. Nogle af dem ligner væsner, der er taget direkte ud af en Jurassic Park film.

Inderkredsen omkring USA’s tidligere præsident Barack Obama erkendte faren. Donald Trump er godt klar over faren. I 2016 udgav et udvalg i Executive Office of the President en rapport på 55 sider, der beskriver, hvordan kunstig intelligens (AI) og robotter vil erstatte millioner af menneskelige arbejdere i USA.

Rapporten fortæller bl.a, at det langt fra kun er arbejderne på gulvet, i fabrikker eller i dagligvare butikker, der vil miste deres job til robotter. Også mange funktionærer i højere stillinger kan blive overflødige i bl.a. banker, forsikringsselskaber, hos revisorer og advokater.

Restaurant- og hotel-industrien har også for længst indført ny teknologi for at spare personale og omkostninger. Nye systemer automatiserer booking af hotelværelser og måltider. Check-in foregår på skærm, og robotter futter rundt som aldrig trætte rengørings assistent og kuffert slæbere.

På mine Leifshows og Trends & Travel blogge har jeg beskrevet flere af de mere usædvanlige løsninger, hvor robotter har overtaget herredømmet i restauranter og hoteller. I går var det den nye Spyce fast food restaurant i Boston – og tidligere verdens første robotstyrede hoteller i Japan….

Robotter kan være rigtigt gode til at guide mennesker rundt i indkøbscentre og lufthavne. Eller hjælpe en lille pige, der er blevet væk fra sine forældre.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Philips Hue pærer får en ekstra dimension