Med vold ud af sengen

Lider du også af selfitis?

Det måtte jo komme. Efter at mobiltelefon afhængighed er en anerkendt lidelse næsten på linie med nikotin eller alkohol, måtte selfie feberen vel også blive erklæret som en sygdom.

Den hedder Selfitis og ventes nu accepteret som en officiel psykisk lidelse. Det sker som følge af analyser, som forskere på Nottingham Trent University og Thiagarajar School of Management har offentlig gjort i det respekterede fagtidskrift Journal of Mental Health Addiction.

Selve navnet ”selfitis” stammer ellers fra en vidt spredt falsk nyhed på internet, men betegnelsen er så oplagt, at den nu bruges som navnet på en sygdom, hvor mennesker er besat af at tage selfies – selvportrætter her og der og allevegne.

Ifølge forskerne bruger selfitis-ramte de mange fotos af sig selv til at styrke deres selvtillid, øget social konkurrence eller ganske enkelt for at komme i bedre humør. Lidt som at stille sig foran et spejl og overbevise sig om, at man er den kønneste i dette kongerige.

Som led i undersøgelsen har forskerne studeret 200 personers dagligdag med smartphones. De kommer alle fra Indien, der er det land i verden, som har flest dræbte som følge af selfies. I den målgruppe optræder selfitis side om side med seks andre ekstreme typer adfærd som f.eks. konstant kontakt-søgen eller forsøg på at få opmærksomhed.

Forskerne fandt ud af, at 34 pct. af de undersøgte personer havde begyndende selfities. 40,5 pct. havde den akut og 25,5 pct. som kronisk lidelse. De fleste sygdoms-ramte var mænd (57,5 pct) – og næppe overraskende var de 16- til 20-årige den aldersgruppe, hvor selfitis var mest udbredt.

De hårdest ramte ”selfinitikere” tager flere end otte billeder af sig selv om dagen. De fleste (25 pct) deler hver dag tre eller fire selfies i de sociale medier.

Dr. Janarthanan Balakrishnan, der er en af analysens forfattere, siger, at folk med selfinitis har typisk en svag selvtillid. De forsøger at passe ind med de mennesker, de omgås. Derfor er de særligt lette at smitte med dårlige vaner – uanset om det er at ryge eller tage selvportrætter i ét væk.

Hvis I vil tjekke jer selv eller andre for, om de har selfinitis, er her 20 spørgsmål, som jeg har oversat fra den engelsk-sprogede undersøgelse. I skal svare med et tal mellem 1 og 5, hvor 5 er ”helt enig”, 3 er ”neutral” og 1 er ”uening. Den højeste score er 100 – og er man deroppe i nærheden – kan man godt betragte sig som selfinitis-ramt….

  1. At tage selfies giver mig en dejlig fornemmelse af at kunne nyde mine omgivelser.
  2. At dele selfies skaber en sund konkurrence med mine venner og kolleger.
  3. Jeg forstår stor opmærksomhed, når jeg deler selfies i sociale medier.
  4. Jeg bliver mindre stresset af at tage selfies.
  5. Jeg føler mig mere selvsikker, når jeg tager selfies.
  6. Jeg opnår større accept og popularitet hos mine venner, bekendte og jævnaldrende, når jeg tager mange selfies og deler dem i sociale medier.
  7. Jeg udtrykker mig selv bedre ved at tage selfies.
  8. Ved at posere i selfies øger min sociale status.
  9. I føler mig mere populær og eftertragtet, når jeg poster mine selfies i sociale medier.
  10. Jeg bliver i bedre humør – eller ligefrem glad – når jeg tager selfies.
  11. Jeg synes, at jeg selv er mere dejlig, når jeg tager selfies.
  12. Jeg bliver en vigtigere del af min omgangskreds, når jeg tager gode og mange selfies.
  13. Selfies hjælper med at huske gode øjeblikke og situationer.
  14. Jeg deler selfies for at få flere ”likes” og kommentarer i sociale medier.
  15. Når jeg deler selfies, forventer jeg, at mine venner roser mig.
  16. At tage selfies ændrer mit humør med det samme.
  17. Jeg tager selfies og kigger selv på dem privat for at øge min selvtillid.
  18. Hvis jeg ikke tager selfies, føler jeg mig holdt ud fra min omgangskreds.
  19. Jeg tager selfies som en del af mine digitale fotoalbums.
  20. Jeg bruger foto-apps til at forbedre og gøre mine selfies smukkere.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Med vold ud af sengen