Gamle Apple ting i høj kurs

Fra bildæk til digitalt cykellys

Alle cyklister, der har været undervejs i mørke eller dårligt vejr uden lys på tohjuleren, ved, hvor farligt det kan være. Ikke at de alle har oplevet at blive kørt ned. Men usikkerheden ved, at en bil kommer for tæt på, fordi man åbenbart ikke er blevet set, kender de fleste.

Cyklister får nu hjælp til bedre trafik-sikkerhed fra en uventet kant. Franske Michelin kendes fra bildæk og vurderinger af gode restauranter, men normalt ikke fra cykler.

Ikke desto mindre har Michelin udviklet det nye digitale BikeSphere system, der kan revolutionere traditionelt cykellys – ved at bruge lidt af den samme teknologi med sensorer, som de nyeste personbiler er udstyret med.

Kommer en bil for tæt på cyklen, tænder BikeSphere automatisk et roterende laserlys. Det advarer både bilisten og cyklisten.

BikeSphere er f.eks. forsynet med en ”nærheds-sensor”, som registrerer, når andre – større – køretøjer kommer for tæt på. Så tænder BikeSphere et stærkt spotlys i form af to laserstråler, der bevæger sig i kugle-formede baner omkring cyklen. Svært at overse for bilister – og samtidig en alarm til cyklisten om, at han eller hun er tæt på at blive ramt af et andet køretøj.

BikeSphere har også sensorer, der holder øje med lysforholdene omkring cyklen. Er det ved at blive mørkt eller kører man ind i et regnvejr eller en tunnel, vil Michelin systemet automatisk tænde for cyklens for- og baglys.

Og ikke nok med det. Ud over de traditionelle to lamper for og bag består BikeSphere af en rød laser, der ”tegner” et klart synlig cirkel omkring cyklen. Så kan andre trafikanter se, hvor stor en bue de skal køre om cyklen, så trafiksikkerheden ikke kommer i fare.

BikeSphere tænder automatisk cykellyset, når det bliver mørkt omkring cyklisten. En del af lyset er en laserskabt cirkel omkring cyklen, der markerer, at det er cyklistens “privat-sfære”.

BikeSphere blev født som et forslag til Michelins #TrendyDrivers initiativ, der skal hjælpe unge bilister med at opføre sig mere sikkert og hensynsfuldt i trafikken.

Ideen med det intelligente cykellys var dog så god – syntes Michelins chefer – at man satte et udviklings-projekt i gang, der var en lige så stor støtte til bilister som til cyklister.

Michelin vil tilsyneladende ikke selv fabrikere og markedsføre BikeSphere. I stedet vil dæk- og madbibel-giganten tilbyde systemet som ”open source”.

Alle nødvendige tegninger, diagrammer, komponent lister, byggevejledning og skabeloner til at 3D printe nogle dele vil blive lagt ud på internet til gratis download. Både for privatpersoner og kommercielle virksomheder, der vil bygge komplette cykel-systemer på basis af BikeSphere konceptet….

 

https://www.youtube.com/watch?v=RKzXQ5lJK3k

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gamle Apple ting i høj kurs