Huawei bliver større i laptops

Vil USA igen lukke TikTok?

(Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

For et par år siden forsøgte USA’s forhenværende præsident Donald Trump at forbyde tidens mest populære sociale medie TikTok.

Han mente, at det kinesisk-baserede sociale medie kunne udspionere den vestlige verdens teenagere på næsten samme måde, som Huaweis telefoner og 5G mobilnet kunne gøre det.

Det lykkedes for Trump at sætte en stopper for Huawei, der mistede en stor milliard-omsætning hos de europæiske teleselskaber, herunder i Danmark.

Huaweis telefoner må heller ikke sælges med 5G og Googles populære online services i vores del af verden.

Trumps angreb mod Kinas high-tech lykkedes til gengæld ikke over for TikTok. I en periode gik der rygter om, at TikTok skulle deles op – og flere amerikanske it-giganter som Oracle og Microsoft viste interesse i at overtage de vestlige aktiviteter.

Det hele løb dog ud i sandet, da Trumps efterfølger Joe Biden ophævede alle sanktioner igen mod TikTok.

TikTok er utrolig populær til at optage små videoer af sig med mobiltelefonen. (Foto: Ivan Samkov / Pexels) pige optager

I dag er TikTok blevet større end nogensinde, og mediets hjemmeside er den mest besøgte i verden. Med flere brugere end selv Google!

Samtidig har TikTok til at være en meget mere direkte konkurrent til Facebook og Instagram. De forsøger så at slå kontra ved at kopiere nogle af TikToks mest populære features.

Måske Meta – Facebooks og Instagrams moderselskab – nu får hjælp fra politisk hold i Washington DC.

En topchef hos de amerikanske telemyndigheder FCC har nemlig skrevet et brev til USA’s regering, hvor han opfordrer til, at TikToks gratis app skal slettes fra Apples App Store og Googles Play butik

Opfordringen kommer, efter at det amerikanske online medie BuzzFeed har afsløret, hvordan TikTok har adgang til private informationer om og fra sine brugere i USA.

Ifølge direktør Brendan Carr fra den magtfulde myndighed Federal Communications Commission (FCC) ”høster TikTok store mængder følsomme data”, som er sendt videre til Kina.

TikToks hjemmeside besøges i dag af flere mennesker end Googles. (Foto: Solen Feyissa / Unsplash)

Carr vil nu have TikTok dømt for at have overtrådt de amerikanske love om datasikkerhed og personlig frihed.

BuzzFeed har haft adgang til 80 lyd-optagelser fra interne TikTok møder, hvis indhold er det rene sprængstof.

En ledende medarbejder fra TikTok skal bl.a. have sagt, at ”kineserne kan se alt,” mens en anden omtaler en vis ”Master Adm” i Kina, der har adgang til alle data.

I sit brev til Det Hvide Hus beskriver Brendan Carr også, hvordan TikTok har haft held til at udvikle software, der kan cykle uden om de sikkerheds-filtre, som Google Android og Apple iOS har indbygget:

”Det må stå klart, at TikTok udgør en national sikkerheds-risiko for USA på grund af sin udbredte indsamling af data, som Beijing tilsyneladende har ubegrænset adgang til,” lyder det i Carrs brev.

FCC giver nu Apple og Google frist til den 8. juli, hvor de skal have fjernet TikTok fra deres respektive app-butikker – eller hvis de afviser, giver en god grund hvorfor.

11 procent af danskere over 12 år har i dag en TikTok profil – mest den unge generation. Otte procent besøger mediet hver dag. (Foto: Shingi Rice / Unsplash)

TikTok hed oprindeligt Douyin og kom på markedet i 2012 i Kina. Det helt store gennembrud for softwarehuset ByteDance kom dog, da man lancerede app’en internationalt som TikTok.

I april nåede TikTok for første gang op på over én milliard aktive brugere om måneden. Det ligger stadig efter Facebook og Instagram, men vokser meget hurtigere.

Også i Danmark er TikTok gået stærkt frem. Ifølge DR Medieforskning har 11 procent af alle danskere over 12 år i dag en profil på TikTok. Otte procent bruger TikTok hver dag, mens 15 procent har prøvet app’en.

Ikke underligt, at Mark Zuckerberg og hans Meta imperium føler sig truet.

TikTok er nemlig begyndt at tiltrække mange influencere, kendisser og mærkevare annoncører, der tidligere flokkedes på Instagram og/eller Facebook.

Meta har allerede tyvstjålet Instagrams populære Reels feature fra TikTok. Det næste bliver nok at kopiere TikToks “For You” side.

Det er TikToks maskine til at gå på opdagelse i det sociale medie. Den udspreder små videoer i stor stil og sørger samtidig for at holde brugerne beskæftiget i timevis – til glæde for annoncørerne….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Huawei bliver større i laptops