Hørebøffer får alle detaljer med

Coco er madbudenes afløser

(Foto: Coco)

Her under Corona pandemien blev take away restauranter og hjemme-levering med bud på cykel, knallert eller bil det store nummer i Danmarks større byer.

Til gengæld fik vi ikke sådan rigtigt de nye teknologier at se, selvom de har banket på i flere år. Det er f.eks. leveringer med flyvende droner eller ved hjælp af selvkørende robotter.

Netop robotterne har fået deres store gennembrud i Los Angeles, hvor det lille nystartede firma Coco er gået i samarbejde med store Segway. Sidstnævnte kendes bedst for deres to-hjulede elscootere, som man står på.

Resultatet er Coco 1 robotten, der mest af alt minder om en selvkørende rød kasse. Den møder man i dag på mange fortove i den californiske storby, hvor flere og flere restauranter, supermarkeder og fødevare-forretninger har adopteret ideen.

(Foto: Coco)

I dag kører flere hundrede Coco 1 rundt på gader og veje i Los Angeles. Når flere amerikanske storbyer kommer med i den nærmeste fremtid, vil det hurtigt være flere tusinde.

Segway, der også har erfaring med el-løbehjul og gocarts, leverer motor og undervogn til Coco 1 robotten.

I sin nuværende udgave har robotten en rækkevidde på fem kilometer, så den er kun egnet til leveringer i nabolaget. Når batterier bliver bedre, regner de to partnere  med at udvide leverings-området til 10 kilometer eller mere.

Coco 1 bruger en blanding af autonom kørsel ved hjælp af en indbygget GPS og en trådløs fjernbetjening til at finde rundt i trafikken og undgå ulykker undervejs.

(Foto: Coco)

Robotten er udstyret med flere kameraer, som operatører i Cocos computer-dominerede central bruger til at styre robotten.

Kameraer og sensorer bruges også til at navigere uden om forhindringer – lad det være lygtepæle, affaldsspande, vovser eller mennesker på fortovet.

Coco 1 har desuden mikrofoner, der bruges som robottens ører. På den måde opdager robotten f.eks. bilhorn og sirener fra politibiler, ambulancer og brandværn, inden den krydser en gade.

Endelig har Coco også indbyggede højttalere, så den – eller rettere operatøren – kan få en snak med andre på fortovet – gående, løbere osv.

(Foto: Coco)

Mens robotten kører, udstøder den motorlyde, selvom elmotoren principielt er helt tavs. Det er for at gøre andre trafikanter på fortovene er opmærksomme på, at nu kommer Coco 1 rullende. Ikke mindst svagt-seende og døve.

Af samme grund er robotten forsynet med både for- og baglys plus en antenne-lignende pind med blinkende LED-lamper på.

Den isolerede transport-kasse på robotten har plads til fire store indkøbs-poser. Hvis den skal transportere lune eller kolde varer fra f.eks. en restaurant, kan Coco 1 sagtens holde varerne ved rette temperatur i en time.

Coco bestillingerne foregår pr. app eller internet. Leveringen skal være fremme senest 30 minutter efter. Modtageren får en talkode sendt, som gør det muligt at åbne robotten, når den er fremme….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hørebøffer får alle detaljer med