OnePlus 9 får to store kameraer

Mød julestjernen 21. december

(Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

På mange måder har 2020 været rædsomt. Et år, man helst vil glemme. Corona står malet overalt. Ikke mindst i vores erindring.

Amatør astronomer og himmel-kiggere har dog haft nogle enkelte stjerne-øjeblikke i år. Det flotteste kommer nok den 21. december, hvor de juleglade iblandt også får noget meget sjældent at se på.

På den dato ligger Jupiter og Saturn så tæt på hinanden, at de ligner én stor stjerne. Den, som vi også kender fra historierne som “julestjernen” eller ”stjernen over Bethlehem.

De to planeter kommer tæt på hinanden hvert 20. år. Men sådan helt smelte sammen på himlen er ikke set siden Middelalderen.

Saturn med sine berømte og ekstremt tynde ringe. (Foto: NASA / Wikimedia)

Jupiter er i forvejen den klareste stjerne, som en jordboer kan se på nattehimlen. Den er placeret 648 millioner kilometer fra sin nærmeste nabo, der er Saturn.

De to planeter kredser dog omkring solen med meget forskellig hastighed, Det er derfor, at de ”fusioneres” så sjældent. Jupiter tager 12 år for vejen rundt – Saturn 30 år.

Astronomer fortæller, at “julestjernen” vil være en femtedel så stor som månen. Den kan altså nemt ses med det blotte øje.

Har man en kikkert eller et teleskop, kan man se Jupiter og Saturn placeret ved siden af hinanden på samme billede. Det samme gælder Jupiters måner og Saturns ringe.

Hvis I ikke får set konjunktionen – det astronomiske ord for foreningen af de to planeter – den 21. december, må I vente indtil 2080, før det sker igen….

Jupiter er den største planet i vores solsystem. (Foto; NASA / Wikimedia)

 

 

 

https://www.slashgear.com/saturn-and-jupiter-will-form-the-christmas-star-this-month-05649911/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

OnePlus 9 får to store kameraer