Ansigts-genkendelse er for let at snyde

Lenovo har det kloge vækkeur

Det store CES Show i Las Vegas i disse dage er årets første chance til at se de teknologiske fremskridt, som vil præge den kommende tids husholdninger, biler osv.

CES gør ikke meget i nye mobiltelefoner – de kommer først frem i Barcelona på Mobile World Congress 2019 i slutningen af februar. Til gengæld er showet i Las Vegas en fin strømpil for, hvor langt kunstig intelligens (AI) er nået i vores hjem og i trafikken med selvkørende elbiler, taxier osv.

Men sjovt nok er en af de mest omtalte nyheder på CES samtidig en af udstillingens mindste. Nemlig smarte vækkeure med kunstig intelligens, som man kan tale eller råbe til – og som skal kunne hente en frem fra søvnen på både blid og mere bastant manér. Ligesom vores mor, da vi var børn og teenagere.

Fremtidens vækkeur, som allerede kan købes til foråret, er skabt i et samarbejde mellem pc-giganten Lenovo fra Kina og Google. Sidstnævnte har bidraget med ”intelligensen” via sin digitale Google Assistent.

Lenovos nye Smart Clock ligner egentlig et almindeligt elektrisk vækkeur, som mange allerede har stående på natbordet. Blot er displayet større og kan skifte udseende. Knapper bruger man stort set ikke længere. I stedet har vækkeuret touch skærm ligesom på en mobiltelefon. Ellers giver man det kommandoer med sin stemme.

Lenovo Smart Clock har et display på fire tommer, som leverer en ”visuel oplevelse”, når man vågner op – eller lægger sig til at sove. Det bruger Googles blide vække rutine fra Assistant, og uret kan både streame musik, indstille fleksible vække tidspunkter og fjernstyre andre maskiner i hjemmet – f.eks. kaffemaskine, lamper, tv, radiatorer, husalarmer osv.

Lenovos Smart Clock ligner de fleste andre elektriske vækkeure – bare meget mere intelligent. Normalt taler man til uret, der dog har en fysisk snooze knap. I øvrigt belagt med et blødt materiale. Man skal jo ikke chokeres, når man stiller fingrene frem fra under dynen om morgenen.

Man kan skifte skærmens udseende hver dag via en smartphone app eller pr. kommando – og man kan sågar lade Lenovo nyheden indgå i et multi-room-setup.

Det må vel betyde, at uret fra centralt hold kan vække alle husets beboere på forskellige tidspunkter og med forskellige lyde – blot de har en trådløs højttaler stående ved sengen.

Skærmen kan selvfølgelig også bruges til at signalere end, at det er tiden til at stå op. Man kan f.eks. lade den vise vejrudsigten eller dagens huske-liste, som vækkeuret henter trådløst fra ejerens smartphone, laptop eller tablet. Længe leve Google Assistent.

Lenovos vækkeur indeholder også ”maskin læring.” Med andre samler det op med erfaring og kan helt automatisk foreslå vække- og slumre-tidspunkter ud fra brugernes daglige vaner. På samme måde vil uret vide, hvornår der er arbejdsdag og weekend – og skifte skærmbilleder, vække-metode og musik derefter. Lørdag og søndag foregår det hele mere blidt.

Heldigvis har Lenovo ikke anbragt et kamera på sit vækkeur. Hvem har lyst til at blive fotograferet morgengrim og sur? Til gengæld er der følsomme mikrofoner, som skal kunne forstå, hvad ejeren siger til uret. Selv med morgenhæs stemme. Indenbords sidder også og en 6 watts aktiv højttaler, hvis lyd forstærkes af to passive basenheder (”radiators”).

Lenovo lover, at det kloge Smart Clock allerede kommer til salg til foråret. Prisen i USA bliver 80 USD – godt 500 kroner….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ansigts-genkendelse er for let at snyde