Cavalier Maverick har Alexa i

Tele-nostalgien længe leve

Smartphones kan fås i alle størrelser og prislag, så alle kan være med på bølge. Hvis de altså vil.Jeg kender nemlig et par få individualister, der enten ikke vil have en mobiltelefon inden for døren eller fastholder deres gamle lille mobil uden for meget intelligens i. De bruger den jo alligevel kun til at tale i telefon med. Hvorfor skal de så investere en formue i en gadget, der kan spille musik, vise video, tage billeder eller bruges som spillemaskine?

At de pågældende mennesker ikke er alene i Danmark, viser en ny undersøgelse fra TDC Group. Ifølge den er over 500 mobiltelefoner fra før år 2000 stadig aktive i de danske mobilnet. Mere præcist 521 styk i juni måned.

Langt de fleste er af mærket Nokia. Sammen med svenske Ericsson dominerede Nokia danskernes lommer, før Apples iPhone kom til i 2007. Før årtusinde-skiftet var Motorola også stor, og der fandtes såmænd stadig danske fabrikanter af mobiltelefoner. B&O var nok den mest kendte, men nogle af mine læsere vil måske kunne huske navne som Dancall, AP Radiotelefon (Philips), Storno osv.

I tiden før GSM og smartphones var mobiler mere flytbare end bærbare. Jeg har selv ejet to af disse NMT telefoner, der bedst kunne beskrives som batterier med et telefonrør på. Dengang kostede de allerede en formue på 25.000 kroner!

TDC har lavet en Top-10 over de telefoner fra 1990’erne, som stadig huserer i de danske mobilnet. Det er en ren rejse ned ad ”down nostalgia lane”:

1. Nokia 6150 (1998)
2. Nokia 5110 (1998)
3. Nokia 6150-Ex (1998)
4. Nokia 3210 (1998)
5. Nokia 6081/NME-2A (1997)
6. Motorola International 2700 (1998)
7. Motorola MC2-41B12 (1998)
8. Nokia 6090 (1999)
9. Nokia 6110 (1997)
10. Nokia 7110 (1999)

Hos YouSee er produktchef Niels Pedersen, der arbejder med indkøb af mobiler, ikke overrasket over, at Nokias mobiler dominerer så stærkt:

”Nokia var kongen, da mobiludviklingen for alvor tog fart sidst i 90’erne, og vi så nye funktioner på telefonerne som sms-ordbog og spil. Mange vil nok mindes den første version af Snake spillet, der blev introduceret på Nokia 6110 i 1997.” forklarer Niels Pedersen.

Nokias legendariske 6150 er den mest udbredte oldie telefon, der stadig bruges i TDC’s mobilnet.

 

Snake endte med at nå ud på 350 millioner telefoner, og ”slangen” lever såmænd endnu. Nokia har det nemlig ombord på sine nye 2018 varianter af ”feature phones” som Nokia 3310 eller Nokia 8810.

Den ældste mobiltelefon registreret i TDC Groups mobilnet er en Motorola International 1000, som blev præsenteret i 1991. Den næst-ældste er en Bosch Cartel MC fra 1992. De kunne som noget helt nyt dengang køre på den europæiske standard for mobilnet, GSM.

Netop GSM er grunden til, at den gamle mobil stadig kan bruges. GSM var en fælles-europæisk standard, som Danmark indførte i 1992. Inden da var danskerne langt fremme i verden med det nordiske NMT net.

Mobira Talkman, Nokia 8810, Nokia 6110 og Mobira Cityman. De to telefoner i midten er fra 90’erne Nokias 6110 fra 1997 er fortsat aktiv i TDC Groups mobilnet, mens de øvrige ikke længere er i brug. (Foto: Nokia).

NMT var analogt og ikke særlig stabilt og godt at tale i telefon i – sammenlignet med nutidens mobiler. Desuden var telefonerne bestemt ikke handy dengang. De var snarere flytbare end bærbare. De var reelt set store batterier med et telefonrør på – ikke en elegant mobil med et batteri i.

GSM indførte den digitale teknologi i danskernes telefoner. GSM kaldes også for 2G og har et grundlæggende slægtskab med det 4G, vi bruger i dag – og 5G, der kommer snart.

Da TDC Group foretog en tilsvarende analyse i 2016 af sit netværk, var der tre telefoner, som havde været med siden GSM-introduktionen i 1992. Siden er en Nokia 6050/NME-1 tilsyneladende ikke længere i brug. Måske den er endt på de evige mobilmarker. Æret være dens minde….

Motorolas Dr. Martin Cooper betragtes som mobiltelefonens fader. Her står han med en kopi af den Motorola, som han foretog det første offentlige mobil-opkald med i 1973. (Foto: Rico Shen / Wikimedia)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cavalier Maverick har Alexa i