Lav smart hjemme alarm for 100 kroner

Hvem vil du helst have med under dynerne?

Adskillige videnskabelige undersøgelser har vist, at det ikke er en god idé at tage mobiltelefonen med i seng.

Ikke kun, fordi den vil forstyrre den ellers udmærkede forhold, man måtte have med sin kæreste, mand, kone eller samlever. Men lige så meget, fordi det blå lys fra smartphone skærme kan gøre det svært at falde i søvn.

Men det er folk åbenbart lige glade med. Det er vigtigere at følge med i sine sms’er, Facebook opdateringer og emails døgnet rundt end at få sine otte timers sundhedssøvn hver nat.

En ny analyse fra revisor-giganten Deloitte viser nemlig, at 14 pct. af os tjekker vores smartphone som det sidste, før vi forsøger at falde i søvn – og 16 pct. som det første, når vi vågner op.

42 pct. har haft deres mobiltelefon åben fem minutter, før de svæver over i drømmeland. Tilsvarende har halvdelen af os mobilen tændt senest et kvarter efter, at vi har åbnet øjnene om morgenen.

Tallene stammer fra USA, men de er nok ikke meget anderledes hos danskerne. Vi er jo mindst lige så vilde og efterhånden afhængige af vores smartphones som menneskene på den anden side af Atlanten.

Mange smartphone fabrikanter udstyrer i dag deres apparater med en såkaldt ”Night Mode”, som filtrerer det blå lys fra på skærme. Dette lys dæmper hjernens produktion af melatonin, der regulerer vores søvn rytme.

Hvad Night Modes ikke gør er at begrænse de negative effekter af den konstante opmærksomhed hos og stimulering af brugerne, som en tændt mobil i sengen forårsager. Det er jo svært at sove, når telefonen hele tiden tænder og slukker, når der lander en ny opdatering fra vennerne.

Søvn-forskere mener heller ikke, at det er ligefrem sundt at starte dagen med at kigge på sin smartphone skærm:

Det forhindrer folk i at vågne op på den naturlige måde, hvor man kan sortere tanker og planer for dagen stille og roligt. I stedet vil man blive konfronteret meget hurtigt med verden udenfor.

Tallene fra Deloittes analyse viser, at anvendelsen af smartphones er næsten lige så udbredt om morgenen som om natten, før eller efter at man er gået til køjs.

God morgen, eller skal jeg sige, det er helt god nat….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lav smart hjemme alarm for 100 kroner