Snapdragon i din næste laptop

Mobil barndom kræver digital dannelse

De fleste forældre kender det. Børnene plager og plager om en mobiltelefon, og det starter en diskussion om, hvornår de egentlig er parate til at få den.

Hvis man spørger voksne danskere, hvor gamle børn bør være, før de får deres første mobiltelefon, mener over halvdelen – nemlig 59 pct. – at de skal være fyldt mindst 10 år.

Virkeligheden ser dog noget anderledes ud. Ifølge en ny undersøgelse fra TDC Group har næsten 7 af 10 børn en smartphone, før de er 10 år.

Den trend understreger behovet for, at børn klædes bedre på, så de kan navigere digitalt uden at rende ind i problemer.

Mobiltelefonen er en del af hverdagen for de fleste børn.

Det er de fleste forældre godt klar over, selvom mange af dem slår ud med armene og siger, at deres små børn ved meget mere end de voksne om, hvordan smartphones fungerer.

Ifølge TDC’s analyse holder mange forældre dog kontrol med deres børns brug af mobiltelefoner, spil, internet surfing og spil.

10 pct. af de danske forældre har således sat form for børnesikring på ungernes telefon, og 57 pct. af de voksne tjekker indimellem indholdet på børnenes mobiltelefon.

”Forældre spiller en afgørende rolle for børnenes trivsel i det digitale liv. Derfor er det positivt, når forældre engagerer sig i børnenes digitale aktiviteter,” siger TDC Groups koncernchef Pernille Erenbjerg.

TDC Groups koncernchef Pernille Erenbjerg mener, at forældre ofte forveksler børns tekniske færdigheder med digitale kompetencer i bredere forstand. (Foto: Teis Bruno / TDC)

”Samtidig er det vigtigt at understrege, at selv om forskellige former for børnesikring kan være gode og fornuftige, så kan de aldrig stå alene. Det afgørende er, at forældre udviser interesse for børnenes digitale oplevelser, så det bliver en helt naturlig del af snakken hen over middagsbordet,” fortsætter Pernille Erenbjerg.

”Jeg tror indimellem, at vi som forældre kommer til at forveksle vores børns tekniske færdigheder med digitale kompetencer i bredere forstand. Vores børn har teknisk snilde – men det er ikke ensbetydende med, at de forstår de digitale færdselsregler”, forklarer TDC’s koncernchef.

Mange forældre føler sig dog ikke klædt godt nok på til at hjælpe deres børn med digitale problemstillinger.

Det viser erfaringer fra bl.a. ForældreTelefonen hos Børns Vilkår, hvor mange forældre ofte spørger til, hvornår et barn må oprette en profil på de sociale medier, hvor længe et barn bør sidde foran en skærm, og hvad de skal stille op, når deres børn mobbes via sms eller får sårende kommentarer på sociale medier.

Mange børn får deres første smartphone i julegave, før de er fyldt 10 år.

”Børns online-liv byder på masser af god leg, kammeratskaber og ny viden. Men der er også risiko for dårlige oplevelser med mobning og ensomhed – det hører vi dagligt om på BørneTelefonen. Samtidig efterspørger mange forældre konkret viden og redskaber til, hvordan de kan hjælpe deres børn med at begå sig på nettet,” siger formand for Børns Vilkår, Peter Bartram.

TDC Group og Børns Vilkår har derfor indgået et samarbejde, hvor de via oplysning og undervisning vil give forældre konkret viden og værktøjer, så de bedre kan forstå og tage hånd om deres børns onlineliv.

”Vi er med til at gøre Danmark digitalt og tager derfor gerne medansvar for, at børn udvikler gode digitale fællesskaber. Derfor vil vi sammen med Børns Vilkår give forældre den nødvendige viden til at kunne rådgive deres børn om f.eks. brugen af deres første mobiltelefon,” understreger Pernille Erenbjerg.

Her til slut lige nogle flere resultater fra TDC Groups nye undersøgelse:

  • 59 pct. mener, at børn bør være 10 år eller ældre, inden de får den første smartphone.
  • 68 pct. af forældre med børn mellem 4 og 13 år indrømmer, at deres børn fik en mobiltelefon, før de fyldte 10 år.
  • 10 pct. af forældre med børn i alderen 4-13 år har sat børnesikring på deres børns telefon.
  • 57 pct. af forældrene tjekker ind ind imellem børnenes mobiltelefon for indhold.

TDC Groups undersøgelse er gennemført i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.001 interview med danskere på 18 år eller derover.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snapdragon i din næste laptop