Samsung Chromebooks kommer til DK

Elcykler stormer frem

Selvom Danmark ofte har travlt med at prale af, at vores lille land er verdens bedste til cyklister, får vi baghjul, når det gælder elcykler.

En ny europæisk undersøgelse afslører nemlig, at kun 11 procent af danskerne planlægger at skifte til elcykel i år. Vi foretrækker åbenbart rugbrøds-motor.

I Italien, der er meget mere bilfokuseret end Danmark, vil næsten hver tredje – 30 procent – købe en elcykel inden nytår. Også lande som Norge, Spanien, Holland, Frankrig og Schweiz ligger foran danskerne i elcykel-planer.

Tyskland ligger en procent efter Danmark, mens England slet ikke har lyst til at kravle på en (el)cykel. Kun syv procent af briterne har planer om at købe en i år.

Elcykler tiltaler et stadig større publikum, efter at de er blevet mere sporty og coole at se på. (Foto: Bicicletas Electricas / Pixabay)

Analysen er foretaget af den store japanske cykel-tilbehørs-fabrikant Shimano, som alle kender fra sine cykelgear. 13.000 cyklister i 11 lande har deltaget med svar til det nye ”Shimano Steps E-bike Index 2020.”

Shimano kan mærke, at interessen for at skifte til cykel er vokset enormt, mens Corona pandemien har raset. Andre undersøgelser fortæller, at gode cykler er udsolgt over det meste af verden, og fabrikanterne har svært ved at følge med efterspørgslen.

Ifølge Shimano er det især el-cykler, der står højt på ønskelisten. Mange europæere har dem dog allerede. I Danmark har hver femte cykel i dag elmotor – 19 procent. På europæisk plan er det hver fjerde – 24 procent.

Her er Top-11 over europæere, der vil skifte til elcykel i år:

 1. Italien – 30 procent
 2. Schweiz – 26 pct.
 3. Polen – 26 pct.
 4. Holland – 26 pct.
 5. Spanien – 21 pct.
 6. Frankrig – 19 pct.
 7. Norge – 13 pct.
 8. Sverige – 11 pct.
 9. Danmark – 11 pct.
 10. Tyskland – 10 pct.
 11. England – 7 pct.

Over 1.000 danskere har deltaget i undersøgelsen, og lidt overraskende viser det sig, at interessen for at købe en elcykel er størst hos den unge generation. Hver sjette – 16 procent – mellem 18 og 24 år kunne tænke sig at købe en cykel med elmotor.

Verdens første byggesæt, der kan give alle cykler elmotor og batteri på få minutter, er netop lanceret hos Unlimited i Barcelona. Et Unlimited eBike Kit koster 449 euro eller 3.340 kroner. (Foto: Unlimited)

Hvis det er korrekt, banker det en pæl igennem, at det mest er ældre uden de store kræfter, som bruger elcykler hertillands. Måske elcykler ligefrem er ved at blive trendy blandt de unge, efter at de nyeste modeller faktisk ser ret coole og elegante ud og ikke ligner en klumpe-dumpe på to hjul.

Danskerne har typisk to begrundelser for at ville købe en ny elcykel:

Den ene er, at det er for at øge den distance, de kan tilbagelægge på cykel hver dag. Det svarer 36 procent. Lidt over hver fjerde – 27 procent – vil købe en elcykel for at spare penge på anden transport.

Størstedelen af danskerne vil bruge deres nye elcykel til fritid og familie-aktiviteter. Det siger næsten hver tredje – 31 pct. Lidt færre vil køre på den til og fra arbejde – pendle – nemlig 27 procent.

Elcykler er som regel nemmere at få apps til, som kan måle alle mulige praktiske ting som hastighed, batteri.tilstand, kørte kilometer, forbrugte kalorier osv. (Foto: Unlimited)

Desuden siger hver femte dansker -20 procent – at de vil bruge en elcykel af mentale årsager. Hvad der så end menes med det.

Endelig fremhæver hver ottende dansker – 12 procent – det miljø-mæssige aspekt ved at køre på elcykel. Mon ikke de mener cykling i det hele taget, for en elcykel belaster ikke klimaet mindre end en tohjuler med rugbrøds-motor. Snarere omvendt.

Inden for Danmark er der i øvrigt lidt forskel på, hvor stor en andel af befolkningen der sandsynligvis vil bruge en elcykel i år fortæller Shimano.

 1. Syddanmark – 13 procent
 2. Nordjylland – 12 pct.
 3. Midtjylland – 10 pct.
 4. Sjælland – 10 pct.
 5. Hovedstaden – 9 pct.

Shimano gør opmærksom på, at firmaet har udviklet en online ”brand selector”, der hjælper nye brugere med at vælge den rigtige elcykel. Internet guiden findes her….

(Indledningsfoto til artiklen: Pasja 1000 / Pixabay)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung Chromebooks kommer til DK