Halv million danskere har robot i huset

Her er verdens største foto-objektiv

(Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory)

Sådan lidt fra oven ligner det et normalt objektiv til et spejlrefleks-kamera. Måske lidt større end normalt, men professionelle fotografer sidder jo også med kæmpe-linser, når de f.eks. dækker en fodboldkamp fra sidelinien.

Kigger man lidt nærmere på artiklens indledningsfoto, vil de fleste opdage, at dette nye objektiv er alt andet end almindeligt: Ganske rigtigt er det 1,5 meter i diameter, fylder som en mindre personbil og vejer hele 3.000 kilo.

Den slags skal man selvfølgelig ikke bruge til at tage familie- eller sportsfotos. Objektivet må have helt andre formål.

(Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory)

De bliver afsløret, når man hører, at mega-linsen lige nu er ved at blive pakket ned for at blive transporteret ganske forsigtigt til Vera C. Rubin observatoriet i Chile.

Her skal det monteres i toppen af Simonyi Survey teleskopet, der skal hjælpe astronomer med at løse nogle flere mysterier ude i verdensrummet.

Objektivet er en del af et såkaldt LSST kamera, der kan optage fotos med 3,2 gigapixel opløsning. Det er næsten 50 gange bedre end på en god smartphone nu om dage.

(Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory)

”Legacy Survey of Space and Time” – det fulde navn for LSST – har været under udvikling og bygning i over tyve år. Det meste er foregået på SLAC – Stanford Linear Accelerator Center i Californien.

Objektivets massive sensor er fremstillet af 201 individuelle sensorer på hver 16 megapixel, hvis enkelte billeder bliver sammensat til ét stort via en kraftig computer.

Knap en meter af giga-linsen er placeret i et lufttomt kammer. Selve den forreste del måler 1,5 meter, og alle tre objektiv-dele er fremstillet på det berømte Lawrence Livermore National Laboratory i Silicon Valley.

Det primære formål med det nye kamera er at tage 15 sekunders optagelser hvert 20. sekund. På den måde skal mennesker kunne holde øje med universet i hidtil usete detaljer.

Det optiske system inklusive tre asfæriske spejle og store filtre vil kunne gange lys ved bølge-længder, der går fra ultra-violet til næsten infrarødt – mere præcist 0,3 til 1 um.

”Billederne er så detaljerede, at man vil kunne se en golfbold på 25 kilometers afstand. Objektivet er så vidvinkel, at det dækker et areal syv gange så stort som en fuldmåne,” forklarer Aaron Roodman. Han er Deputy Director og Camera Project Lead ved Vera C. Rubin Observatory.

Det nye kamera skal ikke kun hjælpe med at forstå verdensrummets sammensætning og finde hidtil ukendte detaljer om vores egen mælkevej.

Det vil også kunne zoomes ind på langt mindre objekter, der suser rundt deroppe. Det kunne f.eks. være asteroider og kometer, der kunne blive en trussel for jorden….

(Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory)

 

1 kommentar

  • Undeniably imagine that that you said. Your favorite
    justification seemed to be at the web the easiest factor to bear in mind of.
    I say to you, I certainly get annoyed whilst people think about worries that they plainly don’t know about.
    You managed to hit the nail upon the top and also outlined
    out the entire thing without having side-effects , people could take
    a signal. Will likely be again to get more.
    Thank you

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Halv million danskere har robot i huset