3 har fået 11.000 nye abonnenter

Test: En ny stjerne på mobil-himlen

(Foto: Google)

(Opdateret) Kan du forestille dig at bruge samme smartphone i syv år. Det er meeget lang tid, men ikke desto mindre hvad Google nu tilbyder til sine nye Pixel 8 og Pixel 8 Pro telefoner.

Dem sender Google på markedet men en garanti for opgraderinger i syv år af Android styresystemet og lige så længe for sikkerheds-opdateringer.

Dermed sætter Google en ny rekord i markedet, hvor mange andre mærker i øjeblikket konkurrerer om opgraderinger i tre eller fire år.

Med andre ord kan man være sikker på, at ens Google Pixel 8 er nogenlunde up-to-date helt frem til 2030. Det kan man da kalde at forlænge en mobiltelefons liv.

Så lang tid skal Leifshows’ test af den nye Pixel 8 Pro heldigvis ikke vare. Vi har afprøvet telefonen i flere uger og må konstatere, at Google her står med et gedigent mesterværk.

Pixel 8 til venstre og den større Pixel 8 Pro til højre. (Foto: Gizchina)

Pixel 8 Pro er formentlig den bedste Android mobil i traditionelt design på markedet lige nu. Den er ret dyr, men altså også nytænkende på flere områder. Derfor er mesterværker sjældent billige.

Især i USA betragter man Apples iPhones og Googles Pixel mobiler som direkte konkurrenter. Også, selvom Samsung sælger mange flere telefoner end Google.

Derfor har jeg flere steder sammenlignet Pixel 8 Pro med Apples iPhone 15 Pro Max. Jeg kunne nemlig godt forestille mig, at en del mennesker står og vipper imellem, om de skal vælge den ene eller den anden af de to nye topklasse mobiler.

Førstehånds-indtrykket er fint
Når man pakker Pixel 8 Pro ud, opdager man, at Google denne gang har valgt at pakke telefonen ind i glas på begge sider. På Pixel 7 fra sidste år var det kun forsiden.

Pixel 8 Pro fremtræder i ridsefast Gorilla Glass Victus 2 både for og bag. Samtidig er bagpladen gjort mat, så telefonen stadig vil se pæn ud selv efter længere tids brug med fedtfingre osv.

Pixel 8 ligger godt i hånden. (Foto: Google)

Det overordnede design holder sig ellers til Googles tradition. Det vil sige, at kameraerne sidder i en temmelig stor og meget synlig bjælke på tværs af telefonen.

Bjælken har den fordel i forhold til mobiler med kameraer siddende oppe i hjørnet, at Pixel 8 Pro er lettere at have liggende i hånden. Desuden vipper telefonen ikke, når den ligger på et bord.

Google skal også have ros for sin meget nemme opsætning. Det går f.eks. usædvanlig gnidningsfrit at spejle indholdet af ens tidligere mobil og over på Pixel 8. En manøvre, som alle kender, der skifter telefon ofte.

Skærmen er fremragende
Displayet på 6,7 tommer er en OLED-type af meget høj kvalitet. Google kalder det for Super Actua, mens den almindelige Pixel 8 må nøjes med en Actua skærm.

Quad HD+ billed-opløsningen på 2.992 gange 1.344 punkter er en smule dårligere end på forgængeren, men det mere end opvejes af skærmens skarphed og kontrast.

Med op til 2.400 nits er skærmen ekstrem lysstærk. Med HDR billeder er det 1.600 nits. Det er bedre end forgængerens, men også tydeligt lysere end displayet på den nye iPhone 15 Pro Max. Fint, når man bruger displayet under skiftende lysforhold og i direkte sollys.

Dertil kommer, at Super Actua displayet kan dynamisk indstille billedhastigheden – refresh rate. Tophastigheden er 120 billeder i sekundet (Hz), hvilket er godt til spil. Til gengæld gavner en lavere hastighed strømforbruget.

Batteriet er ok
Og apropos strømforbrug. Google har indbygget et pænt stort 5.050 mAh batteri i Pixel 8 Pro.

Med den automatiske lysstyrke regulering tændt og et test-program, som måler en typisk daglig batteri-belastning, kunne vi opnå 15 timers spilletid.

Det er flot for så stærk en telefon og betyder i praksis, at de fleste vil kunne bruge Pixel 8 Pro i to dage uden at skulle finde en ledig stikkontakt undervejs.

Den nye Magic Eraser funktion kan ikke kun fjerne f.eks. en person fra et billede. Den kan også flytte rundt på billedets forskellige elementer.

Til gengæld er ladehastigheden ikke imponerende. Med målte 28,5 watt fylder Pixel 8 Pro hurtigere med ny energi end iPhone 15 Pro Max og Samsungs Galaxy S23 Ultra, men på dét punkt kan både OnePlus 11 og Xiaomi 13 gøre det meget bedre.

Hastigheden er ok til prisen
Når vi taler om en smartphone til omkring 9.000 kroner, kan man godt tillade sig at stille store krav til yde-evne og features.

Google bruger sin egen Tensor G3 som processor. Den er 25 procent hurtigere end i Pixel 7 Pro, men hinker noget efter i Geekbench 5 målingerne i sammenligning med de nye iPhone 15 Pro og Pro Max.

Hastigheden er snarere på niveau med Samsungs Galaxy S23 Ultra og dens Snapdragon 8 Gen 2, men den i øjeblikket hurtigste Android telefon på markedet er 30 procent rappere.

Dette er dog ret teoretisk. Ligesom når en bilfabrikant opgiver en tophastighed, der ligger langt over, hvad man må køre på en dansk motorvej.

Her er Googles Video Boost funktion med en iPhone 15 Pro Max.

I praksis kan Pixel 8 Pro sagtens håndtere avancerede spil og krævende apps. Browsing på internet og anvendelse af sociale medier kører lynhurtigt.

Vigtigt i denne sammenhæng er, at Pixel 8 Pro på intet tidspunkt kører varm – selv efter adskillige timers brug.

Det tyder på et godt energi-management i den nye Google mobil – og dermed også en længere spilletid pr. opladning af batteriet.

Udstyret er ok
Vi vil anbefale, at man ikke køber en Pixel 8 Pro i den mindste udgave. Betal hellere nogle flere penge for en større hukommelse. Det er vigtigt for telefonens fremtids-sikring. Især, hvis den skal holde i mange år.

Med hensyn til det øvrige udstyr ligger Google Pixel 8 Pro på højde med tiden. Telefonen har f.eks. det helt nye Wi-Fi 7, og man kan åbne mobilen med både fingeraftryk og ansigts-genkendelse.

Hverken sensoren til fingeraftryk eller den til ansigtet hører til markedets hurtigste. På det punkt er iPhone 15 Pro og Pro Max bedre.

Med den nye Best Take funktion kan man enten lade Pixel 8 telefonens kunstige intelligens sortere indholdet i sine gruppebilleder, eller man kan selv manuelt vælge, om folkene i billeder skal smile, surmules osv.

Kameraerne er bare fantastiske
Når jeg giver denne test-artikel en overskrift, der taler om en ny stjerne på mobil-himlen, må der jo være ting, som Pixel 8 Pro gør rigtig, rigtig godt.

De to ting er anvendelsen af kunstig intelligens (AI) til den daglige brug af mobilen – og så de kameraer, som Google har indbygget.

Pixel 8 Pro kommer med tre objektiver på ryggen, der alle er nye i forhold til forgængeren:

Hovedkameraet er et Sony på 50 megapixel. Dertil kommer en 48 MP ultra vidvinkel og en 48 MP telezoom. Selfie-skyderen på fronten har en 10,5 MP billedsensor.

For at gøre det kort: Pixel 8 Pro er ganske enkelt fremragende at skyde fotos og videoer med. Helt på højde med iPhone 15 Pro og i mange tilfælde et nøk bedre.

Det mærker man især ved fotografering under skiftende eller svære lysforhold. Kontrasterne og detalje-rigdommen ved f.eks. portræt-billeder er blandt det allerbedste på en smartphone.

Som noget ret enestående er Google Pixel 8 Pro udstyret med et termometer.

Kunstig intelligens med muligheder
Google gør meget ud af at reklamere med, at Pixel 8 og Pixel 8 Pro er de to smartphones på markedet, der har mest kunstig intelligens (AI) indbygget.

AI har også selv mellemklasse telefoner, hvor den hjælper med at tage billeder. Det kan intelligensen i Pixel 8 naturligvis også – plus meget mere.

Allerede i Pixel 7 Pro fra sidste år introducerede Google en ”Magic Eraser” feature, hvor man kan fjerne eller flytte hele billed-elementer – f.eks. et ansigt.

Det virker lidt, som om man har en mini-udgave af Photoshop liggende på sin mobiltelefon. Det gælder også for en avanceret gruppefoto-funktion.

Den kan automatisk udvælge det bedste af en serie billeder af hver person på fotoet. På den måde kan man f.eks. sørge for, at hele flokken smiler venligt, og ingen har øjnene lukket. Se video.

Kunstig intelligens kan også med fordel benyttes til at fin-tune kameraets professionelle indstillinger ved video-optagelser i dårlig belysning.

Endelig kan man også udnytte AI til at fjerne hele lydspor på en video-optagelse. Det kan f.eks. være generende trafikstøj eller en kommentar, der helst ikke skulle med på videoen. Se video-demoen.

Pixel 8 har smart diktafon
Den kunstige intelligens træder frem, når man f.eks. aktiverer den nye Live Transcribe app.

Den gør det muligt at opsummere, sortere og fremhæve dele af alle de samtaler, man fører over telefonen.

Funktionen virker direkte på telefonen. Man skal ikke abonnere på en ekstern service, der ligger i skyen og koster ekstra.

På Pixel 8 fungerer den straks, man berører optage-knappen på skærmen. Så både optager telefonen samtalen, opsummerer og transkriberer indholdet til en tekstfil.

Det virker ikke med alle sprog, men er helt klart en feature som adskiller Pixel 8 Pro fra alle sine konkurrenter på markedet.

Pixel 8 telefonen. (Foto: Google)

Android 14 og termometret
Pixel 8 telefonerne er de første på markedet, som kommer med det helt nye Android 14 ombord. Det får andre mobilmærker først senere på året eller i begyndelsen af 2024.

Jeg har tidligere beskrevet de vigtigste nyheder i Android 14 i en separat artikel her på Leifshows.

Google udnytter bl.a. Android 14 til at vise en meget overskuelig og intuitiv brugerflade på Pixel 8. Det hele virker pænt ryddet op, og man støder ikke på alle mulige special-effekter, som især kinesiske telefon-fabrikanter har for vane at lægge i egne brugerflader oven på Android.

Til sidst skal jeg huske at nævne, at Google Pixel 8 Pro kommer med et indbygget termometer. Det har jeg ikke set før på nogen anden smartphone.

Selvfølgelig er det en gimmick – og dog. Man kan faktisk også bruge termometret til praktiske ting i hverdagen.

Man kan f.eks. måle sin egen kropstemperatur med én grads nøjagtighed. Mere relevant er nok at tjekke varmen på vand, faste overflader osv.

Jeg prøvede f.eks. at måle temperaturen af vandet fra min køkkenvask. Her viste det varme vand sig at være mellem 40 og 45 grader – og det kolde mellem 12 og 18 grader.

Med Googles nye Magic Audio Eraser kan man f.eks. fjerne uønsket vindstøj i en video, man har optaget med Pixel 8 telefonen.

Et tjek på stue-temperaturen gav 21 grader, da jeg skruede lidt op for varmen på disse første kolde og blæsende november-dage. Inden opskruningen lå den på 19 grader.

Konklusion
Google har igen leveret en glimrende smartphone. Pixel 8 Pro er solid og holdbar og derfor fint anvendelig i hverdagen.

De tekniske ydelser er topklasse, men ikke bedre end på andre mobiltelefoner i prisklassen omkring ti-tusinde-kroner.

Dér, hvor Pixel 8 Pro, adskiller sig, er den fremragende skærm, de fine kameraer, den suveræne foto-app og anvendelsen af kunstig intelligens….

Karakterb0g for Google Pixel 8 Pro

  1. Hastighed og råstyrke – 8
  2. Kameraer – 9
  3. Skærm-kvalitet – 10
  4. Batteri og opladning – 8
  5. Handling – 9
  6. Udstyr – 10
  7. Kvalitets-indtryk – 9
  8. Pris/kvalitet – 10
  9. Total – 73 af 80 mulige point

(Karaktererne er på maksimalt 10 og givet i forhold til telefonernes pris)

Disse ti features har iPhone 15 Pro ikke

  • Termometer
  • Best Take til gruppebilleder
  • Zoom Enhance
  • Video Boost
  • Night Sight Video
  • Picture Magic Eraser
  • Recorder med transkribering
  • Smart Call skærm
  • Audio Magic Eraser
  • Syv års opgradering

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 har fået 11.000 nye abonnenter