Pink mobil du selv kan reparere

Københavnere får landets første ægte 5G

(Foto: Pixundfertig / Pixabay)

Når de danske teleselskaber reklamerer med 5G mobiltelefoni, er det kun en sandhed med modifikationer.

Næsten alle mobilnet i Danmark er nemlig opbygget med 4G master, der er er opgraderet til 5G.

Det gør dem klart hurtigere, men ikke helt sTå hurtige, som 5G teknologien teoretisk set giver mulighed for.

TDC Net, der som de eneste har et fuldt landsdækkende 5G netværk, kan nu også prale af at have Danmarks hurtigste.

På dette kort over det indre København kan man se, hvor Danmarks første ”rene” 5G-master er placeret. (Illustration: TDC NET).

I hvert fald i et lille område af det indre København, hvor Ericsson har opstillet de første rene 5G master. De sidder i et såkaldt 5G StandAlone netværk (SA).

Under de første prøvekørsler har TDC NET og Ericsson opnået download hastigheder på 7 Gb pr. sekund, hvilket må være alt rigeligt for selv de mest krævende smartphone brugere.

Til gengæld vil det høje tempo kunne udnyttes af både virksomheder og den offentlige sektor, når de skal forbinde elementer i ”tingenes internet” som f.eks. robot-styret produktion, intelligent trafikstyring, fjernstyrede operationer på hospitaler osv.

Et 5G SA netværk leverer samtidig meget lavere signal-forsinkelse – ”latency”- bedre udnyttelse af frekvenserne og højere effektivitet.

Desuden giver ren” 5G lavere strømforbrug på batteri-drevne enheder, hvilket jo vil være en god ting på smartphones.

TDC NET og Ericsson får i de kommende år travlt med at rulle flere rene 5G master ud i Danmark. De vil dog nok først blive opstillet i store byer med masser af 5G brugere – ikke ude på landet. (Foto: TDC NET)

Under Tour de France i Danmark eksperimenterede Ericsson med et lukket 5G-netværk. Det viste sig at kunne sende 13 gange så mange data som et 4G net og samme strømforbrug.

TDC NET åbnede sit første, ikke-standard-alone 5G netværk (NSA) i september 2020. Ligesom hos andre teleselskaber kører det side om side med eksisterende 4G infrastruktur.

Det nye ”rene” 5G netværk i København sender Danmark med helt i front i verden, når det gælder indførelsen af fremtidens telefon-systemer.

5G Stand Alone er også en vigtig brik i TDC-koncernens strategi om at nå Net Zero emissioner i 2030….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pink mobil du selv kan reparere