Threads kommer snart i en web-version

Vindmøller skal da bygges i træ

(Foto: Modvion)

Som regel betragtes vindmøller som toppen af bæredygtig energi. Ikke mindst i flade Danmark, hvor det blæser det meste af tiden.

Men hvor klimarigtige er de stadig større vindmøller egentlige?

Det spørgsmål banker på, når man ser nyheden fra det lille svenske start-up firma Modvion. Det er nemlig ved at rejse verdens største vindmølle bygget i træ.

Normale vindmøller I både Danmark og resten af verden består af et rør i metal, en turbine bestående af mange metaldele og vinger, der er fremstillet af glasfiber.

(Foto: Modvion)

Det er materialer, som ikke er specielt bæredygtige i sig selv og desuden kræver masser af strøm og energi at bygge.

Ikke sådan hos Modvion, der placerer sin 105 meter høje vindmølle i træ midt ude i en svensk skov, hvor der er rigeligt med råmateriale.

Møllen finansieres af det lokale elselskab Varberg Energi. Den skal levere to megawatt strøm via en turbine, der kommer fra danske Vestas. Det er nok til at dække behovet i omkring 500 boliger.

Ifølge Modvion har anvendelsen af træ frem for metal og kunststof til både rør og vinger flere fordele i bæredygtighed, indflydelse på naturen og selve konstruktionens styrke.

Et kig ind i Modvion vindmøllens indre. Tårnet er fremstillet af træ. (Foto: Modvion)

Modvion bygger sine vindmølle tårne ved hjælp af lamineret træ, hvor mange lag af træ presses og limes oven i hinanden.

Tilsammen – og det vil nok lyde overraskende for mange – vil materialet have en større styrke end stål. Derfor skal det være velegnet til at bygge høje vindmøller, der jo skal kunne modstå et og andet i vejr, vind og temperatur-forskelle.

Dertil kommer, at træets naturlige elasticitet gør det muligt at bygge højere tårne til en lavere pris. Det er også et vigtigt element, når man skal beregne prisen på el.

Stål, som anvendes til de fleste vindmøller, står for ca. otte procent af verdens CO₂ udledning. De er altså alt andet end bæredygtige i sig selv.

(Foto: Modvion)

Modvion fortæller, at firmaets tårne af træ ikke udleder spor CO2 – heller ikke under fremstillingen. Tværtimod er de ”carbon negative”.

Når de bliver gamle og når deres forventede levetid på 25 til 30 år, kan de rives problemfrit ned og det meste af materialet genbruges.

Modvion har tidligere bygget en 30 meters prototype på den svenske ø Björkö. Den har været en så stor succes, at man nu er gået i gang med to andre projekter, der omfatter væsentligt større vindmøller. De skal efter planen gå i drift i 2024 og 2025.

Projekterne får økonomisk støtte fra den svenske energi-styrelse, regionen Västra Götaland, energi-giganten Vattenfall samt EU via programmet Horizon 2020 EIC Accelerator.

Modvion har allieret sig med Stora Enso, der er en af Sveriges største private skov-ejere. Stora Enso samarbejder desuden med tyske Voodin Blade Technology, som fremstiller møllevinger i træ….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Threads kommer snart i en web-version