Her går kunstig intelligens for langt

Kameraet er en mobil

(Foto: Xiaomi)

For efterhånden lang tid siden blev mobil-fabrikanterne enige om at kameraet skulle være et af de store salgs-argumenter for at købe en ny smartphone.

Det er dog først ret få år siden, at Apple og hele striben af Android mærkerne begyndte at levere smartphones, der kunne konkurrere i kvalitet med de klassiske spejlrefleks foto-apparater.

Udviklingen går stærkt inden for mobiler. Hvert år kommer stadig bedre kameraer som del af en smartphone.

Men det er vel først nu, at en hel rigtig kamera-telefon er født. Eller med andre ord det første kamera med indbygget mobil – og ikke omvendt.

(Foto: Xiaomi)

Sådan beskriver flere seriøse anmeldere i Kina den nye Xiaomi 13 Ultra telefon. Den er netop lanceret i sit hjemland, hvor den scorer vildt mange roser.

I Danmark har Xiaomi netop præsenteret de knap så ambitiøse Xiaomi 13 og 13 Pro, der – bevares – har gode kameraer. Ikke mindst Pro modellen, men altså ikke noget helt ekstra-ordinært.

Den kommer trillende med den nye Ultra, der som den første Xiaomi disker op med hele fire kameraer på ryggen. Allesammen tunet af den berømte tyske foto- og linse-specialist Leica.

Rent pixel-mæssigt virker Xiaomi 13 Ultra ikke imponerende:

(Foto: Xiaomi)

Hoved-objektivet er således på kun 50 megapixel, hvor man i dag kan få selv mellemklasse mobiler med 108 MP og topklasse modeller med 200 MP.

Men selvfølgelig er mange billedpunkter ikke afgørende alene. Xiaomi bruger således Sonys dyre IMX989 billedsensor, der har en rekordstor overflade på en hel tomme. Det er meget plads at opfange lys-stråler med, som tilsammen skaber et billede.

Objektivet har en brændvidde på 23 millimeter, og brugeren kan variere mellem en blænde på F1.9 og F4.0. Alene den detalje viser, at vi her står med et professionelt kamera.

Hovedkameraet har selvfølgelig optisk billed-stabilisering (OIS) og gemmer sig bag ægte Leica Vario-Summicron glas. Den slags får øjnene til at lyse hos de fleste fotografer.

(Foto: Xiaomi)

 

Næste kamera på Ultra-telefonens ryg er en tele-linse på 75 millimeter, der har en Sony IMX858 sensor siddende i bunden. Den har en blænde på F1.8 og naturligvis OIS.

Som om det ikke var nok, har Xiaomi indbygget et ekstra tele-objektiv. Det er på 120 mm og er bedre til at fange motiver på lidt længere afstande. Inderst inde sidder samme Sony billedsensor.

Endelig er der det fjerde kamera I bundtet. Det er en Leica super-vidvinkel på 12 mm, der kan dække et billedfelt på 122 grader. Der er autofokus, makro-funktion og for tredje gang optræder Sony IMX858 på denne telefon.

Lige så vigtigt som selve objektiverne er den software, der styrer begivenhederne og eventuelt hjælper til bedre fotos med digitale effekter, retoucher osv. Også den har Leica leveret.

En så kraftig telefon skal have en avanceret væskekøling. (Foto: Xiaomi)

Xiaomi 13 Ultra kan optage video i 8K kvalitet med 24 billeder i sekundet (fps). Vil man have glæde af det indbyggede Dolby Vision, skrues automatisk ned til 4K og 60 fps.

I indledningen skrev jeg, at Xiaomi 13 Ultra nærmest var et professionelt kamera, der havde en smartphone indbygget.

Den sekundære del har dog også format: Processoren er f.eks. Qualcomms seneste nye top-motor Snapdragon 8 Gen 2.  Den sidder også i en del andre smartphones i de dyrere klasser.

I Xiaomi 13 Ultra assisteres processoren af op til 16 GB RAM og 1 TB lager. Det er specifikationer, man ville forvente af en kraftig laptop-pc – ikke af en mobiltelefon.

Farverne er diskrete. Bagpladen klædt i blødt kunstlæder. (Foto: Xiaomi)

AMOLED displayet måler 6,73 tommer og kan vise billeder i fornem Quad HD kvalitet og 3.200 gange 1.440 punkter.

Skærmen er både hurtig – 120 Hz – og lysstærk. 2.600 nits burde betyde, at man kan se billedet tydeligt selv i stærkt solskin.

Displayet kan arbejde med HDR10+ og gemmer på et par overraskelser under sit ridsefaste Corning Gorilla Glass Victus.

Det er først og fremmest en måler af puls og hjerterytme. Bare læg en finger på sensoren i glasset. Den anden er, at selfie-skyderen ikke kigger ud via et hul eller en udskæring i glasset. Kameraet ligge nedenunder.

AMOLED skærmen er både hurtig – 120 Hz – og kan vise billeder i fornem 2K alias Quad HD kvalitet. (Foto: Xiaomi)

Så er der lige batteriet, som ikke må glemmes. Det er på 5.000 mAh og kan lades op med 90 watt via kabel eller 50 watt trådløst.

Endelig skal nævnes, at Xiaomi 13 Ultra er meget vandtæt efter IP68 standarden, og at telefonen leveres med en bagplade af nanotech silikone læder med anti-bakteriel belægning.

Som nævnt sælger Xiaomi kun sin nye supertelefon i Kina lige nu. Her koster nyheden fra 5.999 yuan og opefter, hvilket er mange penge for en kineser.

Direkte oversat svarer det til ca. 6.300 kroner. Så billigt slipper vi næppe i Europa, når og hvis Xiaomi 13 Ultra engang dukker op på vores breddegrader….

(Foto: Xiaomi)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her går kunstig intelligens for langt