Apple har nu egne Stores i 27 lande

Her går kunstig intelligens for langt

(Foto: Direk Goldhahn / Wikimedia)

(Opdateret) Tyskland er befolket med en hel flok kulørte ugeblade, der kun kører på sensationer og halvdelen af dem på billeder af kongelige – også de danske. Målgruppen er kvinder.

Mange af overskrifterne i disse farverige print-medier er tvivlsomme. Nogle gange synes man ligefrem, at Billed-Bladet eller Se & Hør er tamme menigheds-blade ved siden af de tyske.

Nu er et af dem dog gået for langt.

”Die Aktuelle” har nemlig leget med ChatGPT og lade den kunstige intelligens skrive et ”solo-interview” med den tyske Formel-1 legende Michael Schumacher.

Han er som bekendt svært handicappet efter et skisports-uheld for ti år siden. Han lever i dag helt afsondret fra omverdenen. Ingen medier får adgang til ham. Hverken for fotos eller samtaler.

Det nærmeste, et medie er kommet, må være Netflix dokumentaren “Schumacher” fra 2021. Her fortæller hans kone Corinna:

(Foto: Funke Verlag)

“Michael er her. På en anden måde, man han er hos os. Det giver familien styrke. Han får daglig terapi af specialister, og vi gør alt for, at Michael føler sig tryg og ok.”

På den baggrund var det selvfølgelig en sensation og overraskelse, at «Die Aktuelle» kunne komme med det ”første interview med Schumacher efter ulykken.”

Tusinder af tyskere har uden tvivl købt ”Die Aktuelle” med sådan en overskrift på forsiden. Michael Schumacher var og er stadig en helt i vores naboland mod syd.

Hverken på forsiden af ”Die Aktuelle” eller i starten af historien fremgår, at der er tale om snyd og falskneri.

Tværtimod reklamerer det tyske boulevard-medie med et billede af en smilende Schumacher og en rubrik, der lover ”ingen tarvelig eller mystiske halve sandheder fra hans venner”.

Man skal helt ned i slutningen af artiklen, før det bliver afsløret, at hele teksten er skrevet af CharGPT eller en anden bot af samme kaliber.

Informationerne har den kunstige intelligens hentet i små stykker på internet og så sat det hele sammen til en nydelig tekst på få minutter.

Michael Schumacher vandt syv verdensmesterskaber i Formel-1. (Foto: TMWolf / Flickr / Wikimedia)

Det er selvfølgelig blevet for meget for Schumacher familien. Ifølge den amerikanske sports-kanal ESPN har den nu sagsøgt ”Die Aktuelle” for bedrageri.

Trist at det gik ud over en familie, der i forvejen har været hårdt ramt, efter at dens overhovede styrtede på ski og pådrog sig svære hjrererneskader.

Men også trist for journalistikken. Her får vi nemlig et bevis på, at ChatGPT og co. kan skrive artikler, som det utrænede øje slet ikke kan vurdere indholdet af.

Vi har læst om, at ChatGPT kan skrive eksamens-opgaver for gymnasiaster eller studerende, hvilket i sig selv kan være slemt nok.

Men dukker robotterne nu op i den frie presse, er det meget mere foruroligende.

Ikke mindst, når ”Die Aktuelle” skriver ”es klingt Täuschend echt”. Det ser helt ægte ud.

SIDSTE – Det tyske nyhedsbureau DPA melder fredag aften, at chefredaktøren på “Die Aktuelle” – Anne Hoffmann – er blevet fyret med øjeblikkelig virkning af ledelsen på det store Funke Verlag.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple har nu egne Stores i 27 lande