Snart smart-ur til diabetikere

Disse pc’er har superkræfter

(Foto: HP)

Alle ved, hvad en bærbar og en stationær pc er. Eller lad os bare kalde dem laptops og desktops. De ord bruger de fleste jo alligevel nu om dage.

Men kender I også forskellen på en stærk stationær pc til kontorbrug eller computerspil – og en pc-workstation. En arbejdsstation forklædt som en ret lille desktop?

Alle de nævnte kategorier bruger Windows styresystemet hos pc-giganten HP, og så er de alle udstyret med processorer fra Intel. Men så hører lighederne også op:

En stærk almindelig desktop pc kommer typisk med en separat processor (CPU) og en grafikchip (GPU).

Hos HP har processoren i en Pavillion stationær en processor med mellem otte og 16 kerner. Det kan f.eks. være en Intel Core i7 af 12. generation. Grafikchippen har op til 4 GB RAM at bolte sig på.

(Foto: HP)

En Z-klasse arbejdsstation som dem, HP netop har præsenteret, rummer op til 64 kerner i processoren og en terabyte RAM til deling mellem op til fire Nvidia grafik-kort i maskinen.

De giver en råstyrke, som kun få meget krævende professionelle har brug, og de skal have pengepungen i orden.

Målgruppen er folk, der arbejder med f.eks. avanceret grafik, modellering, video-redigering, kunstig intelligens, data-visualisering eller maskin-læring.

En såkaldt billed-rendering til en film-scene vil måske tage fire-fem minutter at gennemføre på en ét år gammel arbejdsstation. På en HP Z er opgaven typisk klaret på 30 sekunder.

HP’s nye Z-klasse omfatter de fire modeller Z4 G5, Z6 G5, Z8 G5 og den helt vilde Z8 Fury G5 maskine.

Z8 Fury G5 er en støjsvag super-pc med op til 56 kerner i en enkelt processor og fire avancerede grafik-chips, der tilsammen har 2 TB hurtig DDR5 hukommelse.

HP Z4 G5 er knap så ambitiøs, men leverer med en 24-kerne processor og to grafikkort med 512 GB RAM rigelig med kræfter til de fleste formål.
HP Z6 G5 udnytter alle mulighederne i Intels nye Xeon W3400 processorer med op til 36 kerner, der kan arbejde hver for sig eller sammen. Z6 har plads til hele tre grafikkort med 1 TB hukommelse.

Endelig er HP Z8 G5 udviklet til de rigtig krævende brugere, der kan udnytte 64 processor-kerner og to grafikkort med 1 TB hukommelse.

HP og Intel har samtidig udviklet en ny software ved navn Sapphire Rapids, der gør de nye arbejdsstationer ekstra fleksible:

Tidligere har brugere måttet vælge mellem enten at bruge CPU’ens eller GPU’ens kræfter, så arbejdsstationen måtte om-konfigureres i forbindelse med nye opgaver.

HP Z8 Fury arbejdsstationen har otte PCIe-baserede udvidelsespladser. (Foto: HP

Den nye software gør det muligt at udnytte begge kanaler samtidig og sågar indstille deres indbyrdes kræfter.

Som ekstra udstyr til sine nye Z-klasse arbejdsstationer kan HP i øvrigt fra juni levere et HP Anyware Remote system.

Den gør det muligt for bl.a. system-administratorer at fjernstyre maskinerne fra nettet og udnytte deres kapacitet fra en ekstern placering. Fjernstyringen går helt hen til at kunne tænde og slukke for Z-computeren eller justere dens Bios opsætning.

HP kan endnu ikke fortælle noget om priser. De ligger først klar, når Z-stationerne er klar til salg senere på året….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snart smart-ur til diabetikere