Motorola på vej med ny Razr

Snart smart-ur til diabetikere

(Foto: Lloyd Dirks / Unsplash)

Omsider er der positive nyheder på vej til de mange millioner diabetikere.

De behøver måske ikke længere prikke hul på fingerspidserne for at få en bloddråbe frem, som de kan måle niveauet af blodsukker i.

Rygterne har svirret i adskillige år om, at der kunne komme nye metoder, hvor man slipper for prikkeriet.

Flere af de store smartwatch fabrikanter har annonceret, at de havde en løsning på vej.

Den skal sidde som en ekstra sensor i uret side og side med den, der i dag bruges til f.eks. at måle puls, stress, hjerterytme og i nogle tilfælde også kropstemperatur.

Apple satser stort på at gøre Watch til et medicinsk apparat, som både bærere og deres læger kan få glæde af.

Millioner af diabetikere må i dag prikke hul på deres finger flere gange om dagen for at måle blodsukker-niveau fra en bloddråbe, der pibler frem. (Foto: Getty Images / Unsplash+)

Apple Watch var således det første smart-ur, der kunne lave detaljerede elektro-kardiogrammer (EKG), som man kunne studere på en trådløst tilknyttet iPhone, iPad eller MacBook.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg skal Apple nu være meget tæt på at have en løsning til blodsukker-måling, der er ikke-invasiv. Med andre ord behøver den ikke stik eller blod direkte.

Apple har arbejdet på ideen i over 12 år. Det er foregået i et halv-hemmeligt projekt, der kaldes E5 og hører under Apples Exploratory Design Group.

Apple er bevidst gået stille med dørene, fordi forventningerne til en ikke-blodig sukkermåling vil være enorme.

Den mindste forsinkelse eller meddelelse om, at systemet måske ikke virker, vil skabe et ramaskrig hos millioner af diabetikere.

Samtidig kan et teknologisk gennembrud på denne front sende Apples aktier på en ny himmelflugt. Udsigten til store indtægter vil jo være åbenlys.

Sådan et udstyr kender masser af sukkersuge: Finger-prikker, måle-strimler og et elektronisk måle-apparat, der kan være forbundet via Bluetooth til en app på mobiltelefonen. Det ville være meget nemmere, hvis det hele var placeret i miniformat i en smartwatch. (Foto: Mykenzie Johnson)

Tænk blot på, hvor mange penge danske Novo Nordisk tjener på sin diabetes medicin. Den er med til at gøre Novo Nordisk til Danmarks mest værdifulde virksomhed.

På verdensplan estimeres, at mindst 537 millioner voksne lever med diabetes. I Danmark alene er det 225.000 med Diabetes TYPE 2 og 25.000 med Type 1. I 2045 vil det globale antal diabetikere være vokset til 783 mio. voksne.

Apples nye system skal bruge såkaldt ”silocon photonics” og ”optisk absorptions spektroskopi” til sine stik-fri målinger.

I praksis betyder det, at sensorer i Apple Watch udsender lysstråler ved en bestemt bølgelængde ind til et område under menneskets hud, hvor der ligger en væske i et mellemrum. Medicinsk kaldes den for “interstitiel.”

Denne væske indeholder lige så meget sukker som patientens blod og kan reflektere sensorens lysstråle tilbage til uret.

Ved hjælp af smarte algoritmer kan koncentrationen af blodsukker bestemmes og vises på skærmen på en måde og en skala, som diabetikere allerede kender fra deres nuværende måleapparater.

Bloomberg skriver, at Apples nye E5 teknologi i øjeblikket ligger på et såkaldt ”proof-of-concept” niveau.

Glem alt om dette “blodbad”, når og hvis Apple får sit E5 projekt til Apple Watch til at lykkes. (Foto: Artem Podrez)

Det vil sige, at teknologien virker og er realistisk, men kræver at blive ”skrumpet ned i en mere praktisk anvendelig størrelse.”

I øjeblikket fylder Apples E5 apparat nogenlunde det samme som en iPhone telefon, der skal spændes på patientens overarm.

Det er selvfølgelig alt for klodset, og derfor regner eksperter, som Bloomberg har alt med, at det vil tage flere år, inden man kan købe et Apple Watch med blodsukker-måling i.

Udfordringen ligger nemlig ikke kun i at få teknologien til at virke og fylde så lidt, at den kan anbringes i et armbåndsur.

Mindst lige så tidskrævende bliver det at få systemet godkendt af sundheds-myndigheder i både USA og EU.

I sidste ende skal danske myndigheder også give et ok, før det nye superur må sælges her i landet.

Ifølge Bloomberg er Apple imidlertid så sikker på, at den nye teknologi fungerer, at it-gigantens specialister i myndigheds-godkendelser er begyndt at udforme en ansøgning….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motorola på vej med ny Razr