Køleskab til de fine bobler

Vi smider 5,3 mia mobiler ud i år

(Foto: Bruno Cervera / Pexels)

Hvert eneste menneske på denne jord ejer to mobiltelefoner. Nogle landsmænd som f.eks. danskere har nok mange flere, når de kigger efter i skuffer og skabe.

En ny analyse afslører i hvert fald, at der burde ligge 16 milliarder mobiltelefoner rundt omkring. 5,3 milliarder – eller en tredjedel – vil blive kasseret, gemt væk eller smidt ud i 2022-

Desværre bliver kun en brøkdel af dem gamle telefoner afleveret til genbrug, så man kan få glæde af de mange værdifulde metaller, der ligger gemt i en smartphone.

Selvom man ikke kan se det udefra, indeholder en moderne mobil både guld, sølv, palladium, lithium og aluminium i varierende mængder.

De fleste af de 5,3 milliarder telefoner, som bliver taget ud af kredsløbet i år, ender i skuffer, skabe, på lofter, i kældre eller garager. Hvad værre er – mange millioner af dem – bliver smidt ud med husholdnings-affaldet og ender på lossepladsen.

I 2026 vil 750 millioner små øretelefoner være kasseret. Lægger man dem ved siden af hinanden, kan de strække sig tre gange rundt om månen. (Foto: Nick Stafford / Pixabay)

 

Tallene stammer fra genbrugs-organisationen WEEE Forum, hvis navn står for Waste Electrical and Electronic Equipment.

WEEE Forums har medlemmer i 25 lande – i Danmark Elretur og Recipo. Diden organisationens oprettelse for 20 år siden har medlemmerne indsamlet, afgiftet og genbrugt 28,5 millioner tons af el-skrot. Alene tre millioner tons blev behandlet i 2020.

Tallet 5,3 milliarder mobiltelefoner kan være svært at forestille sig noget konkret ved. Derfor har analytikerne prøvet at forklare mængden på andre og mere illustrative måder:

Hvis man går ud fra, at en smartphone er ca. ni millimeter tyk, ville alle de kasserede telefoner langt oven på hinanden fulde 50.000 kilometer.

Det svarer til en ottendedel af afstanden fra jorden til månen, eller det er 120 gange højere end, hvor ISS rumstationen svæver over Jorden!

En gennemsnitlig husholdning i Europa har 74 gadges og små elektriske apparater – de fleste i køkkenet. (Foto: Darya Obymaha / Pexels)

 

Herhjemme er der i de senere år dukket flere initiativer op, som forsøger at organisere genbrug af mobiltelefoner.

Den mest kendte er formentlig Telias Recycle projekt, hvor teleselskabet tager gamle telefoner i bytte ved køb af nye. Kunden får vurderet sin gamle mobil og modtager et beløb, som bliver modregnet de nye varers pris.

Andre teleselskaber er fulgt i kølvandet på Telia, mens de to store elektronik-varehus kæder Power og Elgiganten også er gået ind i genbrug af både telefoner, tablets, computere osv. Det samme gælder for Danmarks største it-forhandler Atea.

Det lyder alt sammen meget godt, men de danske initiativer batter ikke meget i den store sammenhæng.

Tilmed er mobiltelefoner slet ikke de små elektriske apparater, som folk har liggende flest af ubrugt i deres hjem eller på deres arbejdsplader.

Ifølge WEEE Forum ligger smartphones faktisk helt nede på fjerdepladsen: Nummer ét er ting som hovedtelefoner og fjernbetjeninger.

Nummer to er ure og strygejern, mens tredjepladsen holdes af små it-produkter som tastaturer, mus, routers eller eksterne harddiske.

På femtepladsen – efter mobiltelefonerne – kommer så små husholdnings-apparater som toastere, grill, food processorer, juicere osv.

Vi har i snit 74 gadges

WEEE Forum har interviewet 8.775 husholdninger i seks europæiske lande for at få et mere præcist billede af, hvad vi kasserer og gør ved de gamle ting. Danmark er desværre ikke med i undersøgelsen.

Den afslører, at en husholdning i gennemsnit ejer 74 små elektriske gadges og apparater, Det kan være alt fra mobiltleefoner, tablets og laptops til hårtørrere, køkken-redskaber og værktøj som f.eks. boremaskiner.

Af disse 74 apparater var 13 kasseret. Ni af dem blev aldrig brugt, selvom de fungerer fint. Fire af dem var gået i stykker.

Lamper er ikke medregnet, selvom trenden viser, at især LED-lamper bliver den næste store gadget, der vil blive kasseret og gemt væk eller smidt ud – uden genbrug.

  1. Hvorfor gemmer eller lagrer folk så deres elektriske apparater? Her er svarene:
  2. Jeg kan få brug det senere – 46 procent
  3. Jeg har planer om at sælge eller give det væk – 15 procent
  4. Jeg kan ikke nænne at smide det ud – 13 procent
  5. Det kan blive noget værd i fremtiden – 9 procent
  6. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan sende det til genbrug – 7 procent
  7. Glemte, at jeg havde det liggende – 3 procent
  8. Vil bruge det i sommerhuset eller campingvognen – 3 procent
  9. Apparatet indeholder følsomme data – 2 procent
  10. Jeg får ikke noget ud af at sende det til genbrug – 1 procent

Til sidst en sammenligning af de seks lande, som indgår i den europæiske analyse. Det viser sig, at italienerne gemmer over tre gange så mange gadges som portugiserne – målt i procent af alle de apparater, der var i husholdningen:

  1. Italien – 29 procent
  2. Holland – 17 procent
  3. Storbritannien – 14 procent
  4. Slovenien – 12 procent
  5. Rumænien – 9 procent
  6. Portugal – 8 procent

Det er klart, at WEEE Forum mener, at verdens lande skal gøre en langt større indsats for at genbruge deres elektriske apparater.

Antallet af nye mobiltelefoner, elektriske tandbørster, toastere, kameraer osv, som produceres i 2022, vil veje mere end 24,5 millioner tons.

Det er fire gange så meget, som den store pyramide i Giza vejer. De svarer også til otte procent af vægten af alle de elektriske apparater, der smides i affaldstønder og ender på lossepladser.

I den sammenhæng skal man tænke på, at en kasseret vaskemaskine, et tv eller et køleskab vejer mange gange mere end f.eks. en mobiltelefon….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Køleskab til de fine bobler