Rejse-grammofon bliver trendy

Kina moser sig frem i super-data

(Foto: Carlos Jones / Wikimedia)

I november sidste år fortalte Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) til Leifshows, at man sammen med tre lande investerede et større million-beløb i en ny fælles supercomputer, der skal sikre bedre langtids-prognoser på vejr og klima.

I 2028 skal den nye supercomputer sættes i drift i Island, hvor den hvert døgn skal håndtere over 10 millioner vejr-observationer.

Computeren kan gennemføre 4.000 trillioner udregninger pr sekund – det er 4 fulgt af 15 nuller!

Lyder det af meget, er det det rene barnemad, når man ser på verdens aller-stærkeste computere. Dem bliver der hvert halve år lavet en Top-500 over.

Den seneste nye opmåling har fortsat den japanske supercomputer Fugaku foran alle andre. Der har den store siden juni 2020.

Den øverste rangliste er stadig uforandret halvandet år senere, selvom Fugaku – udviklet af it-giganten og Fujisu og det statslige Riken Lab – ikke længere er tre gange hurtigere end verdens nummer to.

(Infografik: Statista.com)

USA’s Summit forsvarer også andenpladsen, men en ny rival fra USA har sneget sig ind summer fem.

Det er Perlmutter, der er placeret på University of California Berkeleys NETSC energi-forsknings-center. Her bruges den f.eks. til at beregne klima-modeller, materiale udvikling, energi fysik og andet, der kræver en masse kalkulationer på ingen tid.

Den japanske Fugaku ser dog temmelig urørlig ud lige for tiden. Den fører nemlig i næsten alle de fire discipliner, som supercomputerne bliver sammenlignet på. Den mest kendte er TeraFLOPS – antal flydende tals operationer i sekundet.

Kineserne har nemlig overhalet på et enkelt punkt. Kinas Sunway TaihuLight på fjerdepladsen rummer nemlig flere processor-kerner end Fugaku – nemlig 10,6 millioner mod 7,6 mio.

Fugaku supercomputeren spiller i øvrigt også en aktuel rolle i Corona. Den bruges nemlig til at simulere, hvordan bittesmå dråber fra vores udånding bevæger sig gennem luften i forskellige sammenhænge som kontorer, busser, toge, fly og klasseværelser.

Til sidst skal jeg måske lige nævne af hensyn til mærkevare-dyr, at blandt de otte stærkeste computere i verden stammer to fra IBM, en fra Dell, en fra Nvidia, en fra Fujitsu, to fra den kinesiske stat og en enkelt fra tyske Atos….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rejse-grammofon bliver trendy