Flybilletter til superlave priser

PriceRunner sagsøger Google for milliarder

(Foto: Justyn Faliszek / Pixabay)

En lille svensk og en stor global internet-gigant risikerer nu at mødes i en retssal med krav om en erstatning på mindst 16 milliarder kroner.

Det er Danmarks største online pris-sammenlignings-tjeneste PriceRunner, som har sagsøgt Google for i årevis at have manipuleret med søgeresultater for at favorisere egne produkter og sin egen tilsvarende tjeneste.

Derved mener PriceRunner, at Google har skadet europæiske forbrugere, der betaler overpris, når de shopper online.

Desuden har PriceRunner og andre tilsvarende tjenester haft ulige vilkår, når Google favoriserer sin egen shopping-guide og styrer internet-trafik væk fra sine rivaler. Det koster hver gang Pricerunner penge.

PriceRunners krav kommer som en opfølger til, at EU-Kommissionen har dømt Google for brud på EU’s konkurrencelov.

Da Google fortsætter med at misbruge sin position, kan det endelige erstatningskrav let blive meget større – truer PriceRunner i en pressemeddelelse:

«Efter lange og grundige forberedelser har vi i dag sagsøgt Google for næsten 16 milliarder kroner. Vi ønsker naturligvis at få erstatning for den skade, som Google har forvoldt os, men vi ser også sagsanlægget som en kamp for forbrugerne,» forklarer Mikael Lindahl. Han er direktør for PriceRunner.

PriceRunners danske direktør Mikael Lindahl kræver nu mindst 16 milliarder kroner i erstatning fra Google. (Foto: PriceRunner)

En analyse, som revisionsfirmaet Grant Thornton har lavet, afslører således at priserne i Googles egen sammenlignings-tjeneste ligger 12 til 14 procent højere end f.eks. hos PriceRunner. I de mest populære områder som tøj og sko er forskellen sågar 37 procent.

PriceRunner blev lanceret i Sverige i 1999 og er i dag aktiv i Danmark, Sverige og Storbritannien. Websiden har over 12 millioner besøg om måneden og kan sammenligne priser på 2,2 millioner produkter fra 9.000 online butikkers hjemmesider.

”Vi har flere gange holdt møder med EU’s konkurrence-kommissær Margrethe Vestager og hendes team. Vi har understreget over for hende, at det er et spørgsmål om overlevelse for mange europæiske iværksættere og tech-startups, når giganter som Google kan skalte og valte, som de har lyst til,” siger Mikael Lindahl.

Googles søgemaskine har en markedsandel på mere end 90 procent i de fleste vestlige lande og har derfor en monopol-lignende status.

Efter en næsten otte år lang undersøgelse meddelte EU-kommissionen i juni 2017, at Google havde brudt konkurrenceloven ved at forfordele sin egen tjeneste Google Shopping.

Google blev dømt til at betale en bøde på 2,4 milliarder euro, men appellerede straks sagen. I november sidste år tabte Google dog også hos Tribunalet ved EU-Domstolen.

PriceRunner vurderer, at Google ikke har ændret sin praksis trods de to tabte domme. Den populære nordiske pris-sammenlignings-tjeneste har derfor besluttet at lægge sag ind for at få dækket den indtjening, virksomheden ellers ville have haft i Storbritannien siden 2008 og Danmark og Sverige siden 2013….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flybilletter til superlave priser