Med Sony om halsen

Ransomware er Big Business

(Foto: Charles Deluvio / Unsplash)

Overskrifterne i danske og internationale massemedier i de senere dage har ikke været til at tage fejl af:

Tusinder af virksomheder verden over har været ramt af et hacker-angreb, der tvang dem til at lukke deres it-systemer ned.

Systemerne ville først blive genåbnet, hvis der blev betalt en løsesum på 70 millioner dollars i krypto-valuta til en russisk hacker-gruppe ved nacvn REvil.

I vores del af verden var det største offer nok Coop koncernen, der måtte lukke hundreder af supermarkeder, fordi deres kasse-systemer ikke fungerede længere.

Årsagen er en af de største ransomware angreb, som hidtil har været kendt offentligt. Det reelle tal får vi nok aldrig at vide. Mange af hacker-ofrene ønsker nemlig ikke at få frem, at de har huller i deres it-systemer.

Den direkte ramte i den aktuelle hackersag er det populære it-management VSA værktøj fra det amerikanske softwarehus Kaseya.

(Infografik: www.statista.com)

VSA sidder dybt inde i computerne hos store it-service-leverandører, der hver for sig håndterer hundreder af it-kunder i mindre virksomheder. Det er derfor svært at danne sig et overblik over, hvor alvor og omfattende hacker-angrebet i virkeligheden er.

Et billede af ransomware fænomenets omfang kan dennr nye infografik fra  Statista give. Den bygger på tal fra Chainalysis, der har specialiseret sig i at spore betalinger i krypto-valuta.

Chainanalysis har tjekket betalinger til kendte ransomware adresser og kan se, at ofrene har betalt mere end 400 millioner dollars i løsesum i 2020. Det er ca. 2,6 milliarder kroner og 337 procent mere end i 2019.

”2020 vil for evigt blive husket som året med COVID-19 og Corona. I virkeligheden burde det også gå over i historiebøgerne som året, hvor ransomware for alvor tog fat,” skriver Chainanlysis i sin ”2021 Crypto Crime Report.”

Intet tyder på, at tallene vil falde i år. Snarere tværtimod. I de første fem måneder af 2021 er der indbetalt mindst 80 millioner dollars i løsesum. Her i juli kan der så komme yderligere 70 millioner alene fra VSA angrebet….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Med Sony om halsen