Her bliver tv til kunstværk

Børn mopper mere online

(Foto: Telenpr)

Børn synes, at det er nemmere at mobbe og skrive grimme ting på mobilen end sige det direkte op i ansigtet på en anden person.

Derfor skaber digital kommunikation ofte flere misforståelser, fordi børnene ikke ser hinandens kropssprog og den reaktion, en fornærmelse giver.

De hører heller ikke det toneleje, der også er nødvendigt for at forstå intentionen med et afsendt budskab.

Det viser en ny undersøgelse fra Telenor.

Analysen afslører også, at hvert andet barn i 10- til 12-års alderen har skrevet ting i en online besked, sms eller kommentar, som er blevet misforstået.

Tilsvarende har seks ud af ti børn prøvet at skrive noget, som de aldrig ville sige i den virkelige verden.

”På sin vis er det lettere at komme galt afsted ved at kommunikere via sms eller chat, end når man kan se hinanden i øjnene,” siger Lise Kirkegaard. Hun er chef for Kommunikation og CSR i Telenor.

” I den digitale verden mangler vi en masse kommunikations-signaler og kan ikke se, om der er et løftet øjenbryn, et smil i mundvigen eller høre på stemmen, om man er glad eller ked af det,” fortsætter hun.

(Foto: Telenor)

Den digitale distance kan desværre også være en af årsagerne til, at digital mobning desværre er et voksende problem blandt børn,

Seks ud af ti børn har således været udsat for digital mobning i form af enten eksklusion eller grimme kommentarer online.’

Halvdelen af de danske børn i alderen 10 til 12 år har prøvet at modtage sårende/grimme kommentarer om enten dem selv eller en ven, viser undersøgelsen.

”Det er nemmere at tale grimt eller udelukke andre, når man sidder bag skærmen, end når man står over for dem. Sidder børn midt i et spil Fortnite, oplever de ikke på samme måde deres klassekammeraters reaktion, hvis tonen bliver for grov eller ekskluderende. Slet ikke på samme måde, som stod børnene over for hinanden i et klasseværelse,” forklarer Lise Kirkegaard.

Undersøgelsen, som analysefirmaet Wilke har lavet for Telenor, viser, at hårdt sprog og ”trash talking” er særlig udbredt hos børn, der går meget op i gaming og computerspil.

33 procent af de adspurgte børn har således prøvet at skrive noget, de ikke ville sige i virkeligheden –  og hvert fjerde barn har prøvet at blive holdt udenfor i online spil.

Halvdelen af de 10-12-årige i Danmark er på sociale medier hver dag. Fire af 10 børn spiller online dagligt. Børnene bruger i gennemsnit to timer om dagen på sociale medier og 2,4 timer om dagen på online spil.

Børnene er dog langt fra digitale huleboere. De fleste leger stadig fysisk sammen:

Som voksne skal vi huske, at det at være sammen online er blevet en integreret del af moderne børns hverdag, siger Lise Kirkegaard. Hun er chef for Kommunikation og CSR i Telenor

 

For eksempel angiver 56 procent af pigerne, at de hygger sig sammen med deres venne i den virkeligheden.

Drengene leger dog knap så meget fysisk sammen. Kun 37 procent af dem angiver, at de leger fysisk sammen. 24 procent at de spiller bold med vennerne. Til gengæld spiller 56 procent online games med gutterne.

”Som voksne skal vi huske, at dét at være sammen online er blevet en integreret del af det at være sammen med sine venner. Børnene skelner ikke nødvendigvis mellem fysisk og digitalt samvær, og en stor del af deres sociale liv foregår digitalt. De flyder ind og ud af den digitale verden, og det er vigtigt for dem at være på de samme SoMe-kanaler og online spil som klassekammerater for at være en del af fællesskabet,” vurderer Lise Kirkegaard fra Telenor.

Det norske teleselskab, der er Danmarks næststørste, har siden 2016 arbejdet med at styrke børns digitale sikkerhed gennem programmet #digitalpænt.

Programmet har til formål at uddanne børn i, hvordan man begår sig sikkert online. Dette gøres igennem undervisnings-materiale udviklet til skoleelever i fjerde til sjette klasse.

I år tager #digitalpænt udgangspunkt i dilemmaer og mobbe-situationer relateret til tre af de mest brugte apps og spil blandt børnene – Snapchat, Tik Tok og Fortnite.

Undervisnings-materiale og tilmelding til #digitalpænt kan findes via dette link….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her bliver tv til kunstværk