Mobilen har vinger på

Børn snyder med deres alder

(Foto: Markus Trier / Pixabay

Selvom aldersgrænsen på de fleste sociale medier som f.eks. Facebook er 13 år – og alders-anbefalingen på de mest brugte online spil er 12 år – kan danske børn lege med i en meget tidligere alder.

Det skyldes, at deres forældre giver skriftlig tilladelse til det. Ofte uden at tænke sig om, hvilke risici de udsætter deres børn for.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som Telenor sammen med analyse-instituttet Wilke har gennemført blandt forældre og skolebørn i alderen 10 til 12 år.

94 procent af de adspurgte danske forældre har godkendt, hvilke sociale medier deres børn er med på. 80 procent har givet ok til de online spil, børnene deltager i.

En meget stor del af børnene får adgang til de digitale medier langt før, de reelt er gamle nok:

Langt fra alle danske forældre aner, hvor meget tid deres børn tilbringer online og med hvad. (Foto: Jason O’Neill / Pixabay)

 

”Danske børn har nem adgang til den digitale verden. Både fordi vi er et velstående og digitalt veludviklet land, hvor mange børn har iPads og mobiler. Og fordi danske forældre giver børnene ret fri adgang til at udfolde sig online,” forklarer Lise Kirkegaard- Hun er CSR- og kommunikationschef i Telenor.

”Der er rigtig mange gode oplevelser forbundet med at være online for børnene, men den udbredte adgang betyder også, at vores børn er mere eksponerede for digitale faldgruber,” fortsætter hun.

Ifølge den nye analyse har danske forældre ikke meget styr på (den manglende) sikkerhed på nettet og hvem, deres børn er venner med online.

Kun 46 procents af børnenes profiler er lukkede og har kun adgang for godkendte personer. 28 procent har både åbne og lukkede profiler. 12 procent har helt åbne profiler, og 14 procent ved det ikke.

Samtidig fortæller 42 procent af børnene, at de er online venner med nogen, de faktisk ikke kender.

Lise Kirkegaard fra Telenor opfordrer forældre til at snakke med deres børn om farerne på internet og til at vise interesse for, hvad ungerne foretager sig online. (Foto: Telenor) Hun er CSR- og kommunikationschef i Telenor

 

”Forældrenes fokus er meget på, hvilke platforme børnene bruger, og hvor meget tid de bruger online, mens der kun er få, der har indsigt i og lavet aftaler med deres børn omkring, hvem de omgås, chatter med og deler indhold med,” siger Lise Kirkegaard.

Hun opfordrer til, at forældre aftaler med deres barn, at det kun deler indhold og chatter med personer, som det og forældrene kender fra den virkelige verden:

”Vores undersøgelse viser, at mange forældre føler det svært at balancere mellem at blande sig i dét, barnet laver online, og så barnets ret til et privatliv. Det er helt forståeligt.” mener Telenor-chefen.

”Men når vi slipper børnene fri på de sociale medier, bør vi også sikre, at privatlivs-indstillingerne er sat rigtigt op fra start, Vi skal også lære børnene nogle digitale trafikregler, så de kan passe godt på sig selv. Husk også løbende at spørge ind til og vise interesse i, hvad barnet laver digitalt,” fortsætter Lise Kirkegaard.

Til gengæld ser det ud, som om danske forældre har et godt indblik i deres børns tidsforbrug online – og hvilke sociale medier de besøger:

Halvdelen af forældrene og børnene angiver nemlig samme tidsforbrug i sociale medier. Kun i 16 procent af tilfældene bruger børnene mere tid på nettet, end forældrene tror.

Sociale medier og online chat kan være ok men børn kan altså også møde mennesker på nettet, der ikke mener det så godt. (Foto: Neas Artwork)

 

På spilsiden er der større forskel: Næsten hvert fjerde barn – 23 procent – spiller mere tid online, end forældrene aner.

Fem af ti børn er på sociale medier hver dag. Fire af ti spiller online hver dag. Børnene bruger i gennemsnit to timer om dagen på sociale medier og 2,4 timer om dagen på online spil.

Man skal være 13 år for at oprette sig på de fleste sociale medier som f.eks. Facebook, Snapchat, Instagram og TikTok.

Desuden skal børnene have deres forældres godkendelse eller samtykke. Det siger EU’s persondata-forordning (GDPR).

Anbefalingen på spilsiden Pan European Game Information (PEGI) er, at børm skal være over 12 år for bl.a. at spille ”Roblox” eller ”Fortnite”.

Siden 2016 har Telenor arbejdet med at gøre det mere sikkert for børn at færdes digitalt. Det sker gennem projektet #digitalpænt, der bl.a. gennemføres i folkeskolen….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobilen har vinger på