Har Xiaomi lavet verdens bedste telefon?

Google køber sig ind i Nokia telefoner

(Foto: HMD Global)

Det er dyrt at udvikle, fremstille og markedsføre mobiltelefoner over hele verden. Kun firmaer med dybe lommer eller en rig koncern bag sig kan klare sig i den benhårde konkurrence.

Det har folkene bag de velkendte Nokia telefoner måttet sande. Det er ikke længere finske Nokia selv, der gør det. Nu om dage har Nokia solgt retten til at sælge mobiler under det berømte navn til det finske firma HMD Global.

Det har HMD gjort rigtig godt. Nokias telefoner er ikke blandt de mest solgte på verdensbasis, men f.eks. i Danmark slås Nokia med OnePlus om at være nummer fire på hitlisten – efter Apple, Samsung og Huawei.

HMD Globals markedsværdi har passeret en milliard dollars, men det har kostet mange penge at nå den omsætning.

Derfor har HMD, der kaldes sig ”home of Nokia phones”, netop fået tilført ekstra 1,4 milliarder kroner (230 mio. USD) i ekstra kapital.

De mange penge er bl.a. kommet fra Google, chip-fabrikanten Qualcomm, Nokia Technologies og en række yderligere investorer, hvis identitet ikke er offentliggjort. De to førstnævnte er direkte leverandører til HMD med Android styresystemet og motorerne i Nokias telefoner.

HMD Global sælger mange forskellige Nokia telefoner. (Foto: HMD Global)

HMD oplyser, at selskabet vil vende tilbage senere på året med nok en investerings-runde. Det kunne tyde på, at HMD enten mangler penge eller har store projekter i gang, som kræver ekstra kapital.

Efter at HMD Global fik licensen til at producere Nokia telefoner i 2015, har selskabet lanceret rigtigt mange forskellige mobil-modeller. Fra retro-kopier af gamle Nokia klassikere, over billige mobiler til 150 kroner stykket – til moderne smartphones med 5G og kamera linser fra Zeiss.

Nokia / HMD er i dag den eneste større mobiltelefon fabrikant med base i Europa – selvom telefonen bliver produceret i Kina – ligesom f.eks. Apples iPhones.

Google mistede for nylig en storkunde i Huawei, der er ramt af USA’s boykot og handelskrig. Derfor kan der være god mening i, at Google søger efter en anden partner at følges med.

Google bygger sine egne Pixel telefoner, men de er slet ikke udbredte i Europa. Desuden flyttede HMD sidste år sit store datacenter fra Singapore til Finland med stærk assistance fra Google Cloud.

Ifølge analyse-firmaet Counterpoint Research er Nokia i øjeblikket det 13. største mobil-mærke verden. Markedsandelen ligger på ca. én procent.

HMD Global er aktiv i 91 lande verden over og har indtil videre solgt 20 millioner mobiltelefoner….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har Xiaomi lavet verdens bedste telefon?