Nu drøner mobilens display op på 144 Hz

Virus skaber meget renere luft

Mens fabrikker holder lukket over hele kloden, passagerfly parkerer på jorden, og folk holder sig hjemme i stedet for at køre i bil frem og tilbage til arbejde, falder luft-forureningen mærkbart.

Næsten dagligt viser tv og masse-medier billeder fra storbyer verden over, hvor man pludselig kan se den blå himmel eller bjergkæder i horisonten. Det har ikke kunnet lade sig gøre i årtier, fordi smog og forurening har begrænset udsigten til nogle få hundrede meter.

Nu er der så også kommet en mere håndgribelig analyse, der viser, hvad COVID-19 har gjort ved vores planet. Ikke i antallet af døde og syge, for det er forfærdeligt, men for den luft vi indånder.

Ifølge organisationen Global Carbon Project oplever vi i øjeblikket det største fald i CO2 udledning fra fossile brændstoffer i nyere historie.

(Infografik: Statista.com)

CO₂ belastningen kunne således gå ned med 2,5 milliarder tons i 2020, skriver det engelske dagblad ”The Guardian”. Det svarer til fem procent af al CO₂ gas i jordens atmosfære.

Egentlig havde klima-forskere ventet, at CO₂ udledningen ville stige i år, men det var, inden COVID-19 pandemien spredte sig og tvang hundreder af millioner mennesker til at holde sig hjemme. Slut med flyrejser, og mange fabrikker har enten haft lukket eller skruet deres produktion ned.

Det er ikke første gang i dette århundrede, at CO₂ belastningen dropper drastisk. Det gjorde den f.eks. efter finans-krisen i de tidlige 1980’ere – med én milliard tons.

Luften blev også meget rene efter slutningen af anden verdenskrig. Ikke kun fordi der var færre jager- og bombefly i luften. Men snarere fordi de enorme våben-fabrikker og deres stærkt forurenende skorstene blev lukket og slukket.

(Indledningsfoto til artiklen: Pixource / Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu drøner mobilens display op på 144 Hz