Danmark nummer 3 på sundhed

Et atom-ur i stuen

Der findes mennesker, som det ikke er godt nok at sige, at klokken er knap 13. For dem er en angivelse af 12:56 heller ikke præcist nok. Hvis de kunne, ville de have tiden angivet nede i 1/100 sekunder.

Den slags mennesker kan kun hjælpes, hvis de får deres eget atomur hjemme i stuen. Ikke engang radiostyrede ure, der henter deres tidsangivelse fra netop et atomur i Frankfurt, kan gøre alle tilfredse.

OK – kønt er det nye AMC (Atomic Master Clock) fra den schweiziske avantgarde urmager Urwerk ikke. Medmindre man elsker at se på ypperlig mekanik. Men sjældent og ekstravagant ligesom Urwerks armbåndsure er AMC helt bestemt.

AMC er det første atomur, man kan have stående hjemme – eller på kontoret. Altså ikke en ”slave”, der via en radiobølge synkroniserer med et stort og officielt atomur. Men den ægte vare, der måler på svigningerne i et lille stykke cæsium, der betragtes som det mest stabile og præcise i verden.

OK – Urwerks atomur til hjemmebrug vejer 35 kilo. Hele herligheden er nemlig støvt ind i solidt aluminium. Selve det mekaniske urværk er fremstillet i rubidium og YIG (Yttrium Iron Garnet”) med en gangreserve på fire døgn.

Det meste af kuffertens indhold er en automatisk ur-optrækker og mekanisk tids-indstiller. Bygget efter principper, som Abraham-Louis Breguet opfandt verdens første armbåndsur med i 1793 – 100 år før folk begyndte at gå med ur på armen.

Som altid skilter Urwerk ikke med priser på sine mekaniske mesterværker. Dem, der køber Urwerk ting, har pengene….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark nummer 3 på sundhed