Adidas viser retro tid

Spil om koralrevenes fremtid

Der er måske ikke så mange farverige koralrev omkring Danmark, men det gør jo ikke det friske initiativ spor dårligere, som USA’s rumfarts-organisation NASA har taget.

NASA had udviklet et interaktivt spil, der opfordrer gamere og mennesker med en videnskabsmand i maven til at identificere og klassificere deres lokale koralrev.

I ”NeMO-Net” spillet til iPhones og iPad – Android, Windows og Mac versioner kommer snart –  fungerer brugeren som en virtuel dykker, der holder øje med fiskeliv og koralrevenes tilstand.

NASA håber at opnå to ting med det underholdende spil. Dels at især unge forstår, hvor vigtige koralrev er for vores klode. Dels at få tilført en masse information, som NASA’s havforskere kan bruge til at få et overblik over, hvordan koralrev udvikler sig verden over.

Sådan vil vi alle sammen gerne se sunde koralrev. (Foto: Visa Vietnam / Pixabay)

Det computer-skabte undervands-miljø bygger på data, som NASA’s Ames Research Center i Californien har indsamlet i de seneste år. Det er slet ved hjælp af bl.a. satellite-fotos og sonder med kameraer og sonder, som NASA har haft flydende i verdenshavene.

Det nye spil er oprindelig skrevet for at give professionelle astronomer på jorden et bedre billede af stjernerne på himlen – uden visuelle forvrængninger skabt af atmosfæren. Nu er satellit-kameraerne vendt den modsatte vej, så de kan kortlægge havbunden i stedet.

I de seneste par år har NASA suppleret satellitter og flydende sonder med droner placeret på fly. Med andre ord er det meget seriøs videnskab, som almindelige mennesker nu kan deltage i via et dykker-spil på deres smartphone, tablet eller laptop.

NASA har forberedt en række virtuelle dyk i havet, hvor udfordringen ligger i at identificere de koraller, man svømmer forbi. Undervejs indtaster man præcist, hvor de identificerede koraller er placeret.

Skærmbilleder fra NASA’s nye dykkerspil NeMO-Net. (Fotos: Apple AppStore)

På den måde håber NASA, at ”NeMO-Net” kan være med til at fylde de mange sorte huller, som forskerne har om havbunden, med ny og værdifuld information.

“NeMO-Net udnytter den mest magtfulde kraft på denne jord. Ikke et fancy kamera eller en stor supercomputer, men mennesker. Alle kan være – selv børn i skolernes første klasse – kan spille spillet. Deres bidrag kan være med til at kortlægge og redde en af klodens smukkeste livsformer – korallerne,” forklarer Ved Chirayath Chirayath fra NASA.

Spillet er opbygget pædagogisk, som deltagerne i deres virtuelle dyk kan lære om korallernes liv, de forskellige typer, verdenshavenes forurening og opvarmning. Desuden orienterer spillet om de tiltag, der er sat i gang for at beskytte og gendanne koralrevene.

NASA indsamler de data, som brugerne afleverer i NeMO-Net og bearbejder dem i sin kæmpestore Pleiades supercomputer i Ames Research centret. Informationerne bruges bl.a. til at træne computerens kunstige intelligens til at kunne genkende forskellige typer koraller på deres rå data alene.

Her er et NASA kort over vandtemperaturen omkring Australien. (Illustration: NASA)

Som med al anden kunstig intelligens – i dette tilfælde neurale netværk – bliver den bedre og bedre i takt med den mængde data, den får tilført og lærer af. Derfor gælder det om at få så mange spillere i gang som muligt i NeMO-Net, hvis navn står for Neural Multi-Modal Observation and Training Network.

Mange artikler og tv-udsendelser har dokumenteret, hvor jordens koralrev er i livsfare som følge af menneskers forurening og slitage, klimaets opvarmning og vandets stigende forsuring. Masser af fisk er afhængige af koralrevene som bolig.

Senest kunne Leifshows’ søsterblog Trends & Travel forleden berette om, at store dele af Australiens enorme Great Barrier Reef igen er ramt af blegning i middel til svær grad.

NeMO-Net kan i øjeblikket downloades gratis til iPhone og iPad via Apples AppStore her….

(Indledningsfoto til artiklen: NASA)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Adidas viser retro tid