Smart bærbar lyd til musikere

Så meget ved din mobil om dig

(Foto; NordVPN)

70 procent af verdens internet brugere har benyttet deres smartphones betydeligt mere under Corona pandemien.

Når man nu ikke kunne mødes med sine venner, kolleger, kunder og fjernere familie sådan rent personligt, har mobiltelefonen udgjort den typiske erstatning for millioner af mennesker.

Alt for mange mobilbrugere har dog ikke benyttet anledningen til at kontrollere, hvordan de har indstillet deres kæreste eje.

De fleste bruger telefonens standard-opsætning, og det er ikke altid nogen god idé, når man tænker på sikkerhed, privatliv og strømforbrug.

Daglige erfaringer med uforsigtige smartphone brugere har fået teleselskabet NordVPN til at hive otte vigtige punkter frem omkring, hvad mobiltelefonen egentlig ved om sin bruger.

NordVPN er en af markedets største udbydere af krypterede VPN-tjenester og har omkring 14 millioner internet-kunder på globalt basis.

(Foto: Hugh Han / Unsplash)

Ingen af de syv punkter er nye. Mange er sikkert klar over problem-stillingerne hver for sig, men alt for mange glemmer at gøre noget ved det:

Geografisk placering på et givent tidspunkt. Mange apps som f.eks. landkort kræver adgang til lokaliserings-tjenester på mobilen. Den sporer hele tiden sin brugers position.

Brugerens adgangskoder. Nærmest alle apps på en smartphone skal registreres. For slet ikke at nævne alle de online-shops og -tjenester, vi ofte logger ind på via vores mobile enheder.

Brugernes faktura-oplysninger, adresse og kontakt-informationer, når man shopper på sin smartphone.

Det, I taler om. Virtuelle assistenter som Apples Siri, Amazons Alexa og Google Assistent kan meget vel optage ens private samtaler og sågar gemme denne information í en database i skyen.

Brugerens bevægelser. Smartphones er udstyret med et accelero-meter og gyroskop, der måler brugerens fysiske bevægelser, orientering og vinkeldrejninger.  De forsyner sundheds- og sports-apps med en præcis information om brugerens færden: Hvor meget sidder, står, går, bukker, ligger, løber osv. vedkommende i løbet af et døgn.

(Foto; NordVPN)

Brugernes unikke biometri. Mobiltelefonen genkender ens ansigt og fingeraftryk, som bruges til adgangs-kontrol.

Data til Google. Online-giganten opsamler utroligt mange informationer om hver bruger, når han eller hun søger på nettet, bruger sin browser osv. Dertil kommer Googles egne services som Gmail, YouTube, Maps, Play butik. Disse data sælger Google videre til annoncører, så de bedre kan skræddersy reklamer.

Meta-data fra billeder. Tager man et foto og uploader det til nogen, vil afsløre en masse om afsenderens telefon: Dens specifikke model, fysiske placering og tidspunktet, hvor billedet blev taget.

Ifølge sikkerheds-eksperterne fra NordVPN kan man ikke gøre noget mod alle disse ting, men meget er muligt, hvis man gerne vil beskytte sin smartphone og sig selv:

Apps beder altid om tilladelse til at få adgang til telefon, mikrofon eller placering, selvom mange slet ikke har brug for disse informationer.

Acceptér derfor aldrig disse anmodninger uden først at have stillet spørgsmålstegn ved hver enkelt. På den måde skaber man større sikkerhed mod, at alle mulige ”trackers” kan snage i ens private oplysninger.

(Foto: Anna Shvets / Pexels)

Slå også Wi-Fi og Bluetooth fra, når de ikke er i brug på telefonen. På den måde sikrer man, at mobilen ikke hele tiden leder efter nye potentielle forbindelser.

Mange smartphone-brugere er f.eks. slet ikke  klar over at deres person-følsomme data kan blive opsnappet og stjålet, når telefonen kobler sig op på offentlige Wi-Fi netværk.

Her er det en god idé at bruge et VPN – Virtual Private Network – der krypterer ens online trafik.

Man bør også altid slå en to-faktor-godkendelse til på sine online-konti og apps – hvis de giver muligheden for det.

En anden god idé er at downloade en password-manager, der ikke kun gemmer kodeord i et sikkert online-pengeskab. Manageren generer også unikke adgangskoder, der er meget svære at knække.

Endelig kan geo-tagging – altså informationer om hvert foto, man tager på mobilen – som regel slås fra under telefonens privat-indstillinger….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smart bærbar lyd til musikere