Mobiler udrydder kameraerne

Yamaha forhindrer høreskader

(Foto: Yamaha)

Hoved- og øre-telefoner kan være farlige og skadelige at bruge. Ifølge FN’s WHO organisation risikerer en milliard unge mennesker at få en permanent høreskade, fordi de spiller deres musik alt for højt direkte i ørerne.

Når man spørger folk, hvorfor de spiller så højt, får man ofte svaret, at de er nødt til at dreje volumen så meget op, for ellers kan de ikke få alle de små detaljer i musikken med. Og slet ikke, hvis de lytter til musik i omgivelser med støj.

Aktive støjreduktions-syste,er (ANC) i mange moderne øre- og hovedtelefoner klarer opgaven fint med at filtrere f.eks. trafikstøjen fra. De kan dog ikke gøre noget problemer med de manglende detaljer ved lav lydstyrke.

Det kan Yamahas seneste TW-E3B True Wireless Earbuds imidlertid. De nye øretelefoner fra den berømte japanske fabrikant af Hi-Fi udstyr og motorcykler. Desuden er Yamaha verdens største  til at bygge klaverer.

Det er lidt svært at forestille sig, at disse små øretelefoner fremstilles faf samme japanske virksomheder, der også bygger stæjende motorcykler og bådmotorer. (Foto: Yamaha)

Yamaha har nemlig opfundet, hvad man kunne kalde moderne tiders ”loudness”. Det er den effekt, vi har kendt i årtier på stereo-anlæg – og som løfter bas og diskant ved lave lydtryk.

I Yamahas nye ”Listening Care” system udnyttes kunstig intelligens til at give en loudness-lignende effekt. Her er der blot ikke tale om en fast hævning af de lave og de høje frekvenser, som bliver koblet af, når man drejer op for lydstyrken.

I stedet måler TW-E3B øretelefonerne selv på de frekvenser, som bliver afspillet og ved hvilken volumen. Derefter fin-indstiller Listening Care automatisk lydbilledet, så alle toner kommer med. Også ved lave lydstyrker.

Det nye Listening Care kredsløb har sammen med TW-E3B ’ernes særlige design å den gode sideeffekt, at man stikke øretelefonerne længere ind i øregangen end normalt. Det giver mindre udslip af toner og er med til at sikre, at alle detaljerne kommer med.

(Foto: Yamaha)

Den moderne loudness-effekt er uden tvivl det vigtigste salgs-argument for Yamahas nye øretelefoner. Ikke mindst hos den voksende gruppe af musik-elskere, der gerne vil passe på deres helbred og ører.

Lydkvaliteten skal jeg ikke kunne sige noget om, men eftersom Yamaha er en af verdens fornemste fabrikanter af musik-instrumenter og højttalere, er den uden tvivl også rigtig god. Tilmed ser TW-E3B øretelefonerne ud til at være usædvanligt billige efter Yamaha målestok. 139 euro eller ca.  1.000 kroner skal de koste, når de dukker op i løbet af september.

Det ydre design er til gengæld lidt klodset. Øretelefonerne har heller ikke aktiv støjreduktion til den pris, men de er dog vandtætte efter IPX5 normen, og de kan styres med stemmen via både Google Assistant og Apple Siri.

Yamaha nyheden har Bluetooth 5.0 med Qualcomm aptX lydforbedring, og de kan køre seks timer på en batteri-opdatering. Husker man at lægge øretelefonerne i den medfølgende bæreæske, når de ikke er i brug, kan spilletiden øges til 24 timer….

Vidste I, at Yamahas logo er tre stemmegafler sat sammen? Et minde om, at det hele begyndte med klaverer. ( (Foto: Yamaha)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobiler udrydder kameraerne