Bliver Apple ting 10 pct dyrere?

Google omgår smart en EU-dom

USA’s it- og internet-giganter elsker ikke ligefrem EU. Jo – måske nok indbyggerne. De køber jo stort ind af amerikanske gadges og teknologi. Til gengæld har EU’s konkurrence-myndigheder med danske Margrethe Vestager ikke nogen høj stjerne på den anden side af Atlanten.

De har på skift måttet acceptere bøde i milliard kroners klassen for at overtræde EU’s konkurrence regler eller love for beskyttelse af privatlivets fred (GDPR).

Sidste år fik Google således en bøde på 4,34 milliarder euro – ca. 32 mia. kroner – for at have overtrådt ” EU’s anti-trust” regler i forbindelse med Android styresystemet. Google skulle således have tvunget f.eks. teleselskaber og mobilfabrikanter til at installere Chrome browseren og bruge Google som foretrukket søgemaskine. Det var lig med et monopol, mente EU-Kommissionen.

En af side-betingelserne – ud over bøden var, at Android telefoner og tablets solgt i EU ikke længere må åbne automatisk med Googles egen søgemaskine. Første gang købere tænder for deres gadget, skal de have valget mellem flere søgemaskiner og browsere.

Fra begyndelsen af 2020 skal alle nye Android telefoner og tablets solgt i EU give brugeren valget mellem tre søgemaskiner og browsere. (Foto: Loliana / Unsplash)

Ikke at jeg tror, at det gør den store forskel. Langt de fleste danskere bruger Google som søgemaskine. Formentlig kender de slet ikke andre. Herhjemme er det at søge på internet for længst gået ind i vores sprog som ”at google.”

Måske der bliver lidt mere slagsmål om de tilbudte browsere. Googles Chrome er langt den mest udbredte på Android, men man kan dog trods alt vælge Mozilla Firefox, Microsoft Edge, den norske Opera eller den lille anonyme browser, som mobilfabrikanten har lagt på.

Google ville dog aldrig været blevet så stor og rig, som firmaet er i dag – faktisk større end Apple lige nu – hvis ikke man havde nogle smarte topledere, der kunne gradbøje ting, man bliver ttvunget til. Som f.eks. at adlyde EU.

Google har ganske vist ikke længere førsteret, men andre søgemaskiner skal fremover betale for at få lov til at komme ind på Androids åbnings-menu. Af samme grund kan de tilbudte søge-alternativer være forskellige fra land til land – og i princippet også fra teleselskab til teleselskab.

I hvert land skal Android brugere have valget mellem tre søgemaskiner og tre browsere. For at komme på listen skal interesserede henvende sig til Google og fortælle, hvor meget de er villige til at betale for, hver gang en bruger vælger deres søgemaskine eller browser frem for Googles.

Her er en oversigt over nogle af de største bøder, som EU har idømt amerikanske tech virksomeder. (Infografik: Statista.com)

Google vælger de tre højest bydende i hvert land, som så vil stå frem på skærmen som frie valg. Men well – frie og frie. Google bliver jo den, der griner til sidst.

Godt nok kan Google ikke automatisk score mammon på den søgemaskine, som er ”default” i andre dele af verden – nemlig Googles egen. Til gengæld trækker Google penge fra andre, meget mindre søgemaskiner, som folk vælger i stedet for Google.

Google tager imod bud fra andre softwarehuse fra den 1. august og frem til den 13. september. Hvilke tre, som bliver udvalgt i hvert land, offentliggøres den 31. oktober. Android telefoner og tablets med det nye valg vil komme på markedet i begyndelsen af 2020.

Lyder dette her som noget, I har hørt før? Hvis I er gamle nok til at huske 20 år tilbage, er det helt korrekt.

Dengang forsøgte Microsoft præcist det samme med Windows og Internet Explorer browseren. I 1998 gik EU-Kommissionen imod Microsoft og idømte Bill Gates og co. en kæmpe bøde….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliver Apple ting 10 pct dyrere?