15 pct. af nettet er Netflix

Facebooks Portal kommer i november

Portal har været en af gadget markedets længst kendte nyheder, som bare er blevet udsat igen og igen. Ikke fordi fabrikanten – det er Facebook – havde problemer med teknologien. Slet ikke. Forsinkelserne skyldtes Facebooks problemer med sine medlemmers sikkerhed.

Så længe det store publikum havde Cambridge Analytica skandalen frisk i hukommelsen, og politikere var på nakken af verdens største sociale medie – var tiden ikke den rigtige til at præsentere en gadget, der kunne puste nyt liv i diskussionerne.

Nu kunne – eller ville – Facebook ikke vente længere. Udsigten til at miste den vigtige julehandel har fået Mark Zuckerberg til at trykke på ”go” knappen. Derfor er Facebooks svar på Amazon Echo, Google Home og højttalere med indbygget skærm fra f.eks. LG og Lenovo nu helt officiel.

Facebooks to nye Portal og Portal+ skærme kommer på markedet i november. Forsalget er åbnet i dag med amerikanske priser på 199 USD for standard Portalen og 349 USD for plus-udgaven. Det svarer til henholdsvis ca. 1.400 og ca. 2.400 kroner.

Facebook Portal er en tablet med stemme-styret højttaler – eller for den sags skyld en højttaler med indbygget touch skærm. Designet minder meget om Amazons Echo Show,  som Portal deler en del af teknologien med. Desuden ventes Google at præsentere en tilsvarende nyhed i morgen, når også tredje generation af Pixel telefonerne har premiere.

Fremfor at udvikle en egen digital assistent har Facebook valgt at følge Amazon. Portal har således Alexa assistenten integreret. Det betyder, at man ved hjælp af sin stemme kan styre tusinder af forskellige funktioner og Amazon-kompatible apparater.

Facebook følger også trenden ved at gøre Portal kompatibel med Spotify. Naturligvis ikke Apple Music, for Apple og Facebook kan helt officielt ikke lide hinanden for tiden.

Men så er det også slut med alliancerne. Resten af vejen er Portal et meget Facebook-fokuseret apparat. Nøgle-budskabet er at bruge Facebook til flere video konferencer, mere video chat. Derfor er Portal skærmene tæt integreret med Facebook Messenger.

Den store fordel er, at man ikke først skal tænde flere apps for at komme på Facebook, åbne f.eks. Skype på laptoppen og håndtere flere apparater på samme tid. Alt kan gøres lynhurtigt på Portal – og tilmed uden at røre en finger. Brugerens stemme – og det engelske sprog – er nok.

Venner og familie i den anden ende af samtalen behøver ikke engang at have en Portal for at få glæde af den nye Messenger service. Portal finder selv ud af, om det er en ”søster”, den skal kommunikere med – eller om det er en Messenger app på en smartphone, tablet eller computer.

Og nok så spændende: Op til syv personer kan deltage i video samtalen via internet. Messenger styrer automatisk diskussionen, så det hele ikke ender i kaos. Deltagerne kan kigge på en fælles video, fælles fotos og lytte til samme musik.

Disse funktioner kunne også gøre Portal interessant for virksomheder, der har medarbejdere spredt over hele verden – eller bare i samme land. De fleste af dem har jo i forvejen Facebook på deres mobil eller laptop.

Den almindelige Facebook Portal kommer med en 10 tommers skærm i HD-kvalitet – 1.280 gange 800 punkter. Storebror Portal+ har et 15 tommers display i det bedre Full HD. Desuden har plus-modellen også, hvad Facebook kalder for “Smart Camera”.

Det er en feature, som bygger på kunstig intelligens – og som kan lade sit kamera dreje 360 grader rundt. Lidt smart, når hele familien deltager i video samtalen, og ungerne har det med at fistre rundt omkring bordet. Den almindelige Portal kan ikke rotere, men kun zoome automatisk ind på den person der taler.

Kunstig intelligens sidder også i Smart Sound på Facebook Portal. Det er et smart system til støj-undertrykkelse. Ifølge Facebook minimeres irriterende baggrundslyd, så den talendes stemme fremhæves. Uanset om vedkommende sidder lige foran skærmen eller bevæger sig rundt i lokalet. Smart Sound følger stemmen med sine langt-rækkende mikrofoner.

Endelig skal Portal få forskellige Augmented Reality effekter indbygget. I første omgang vil det være sjove billed-effekter, som vi kender det fra Instagram eller Snapchat. Det kan f.eks. være at forvandle personen foran Portals kamera til en tegneserie figur.

Og så lige til sidst det måske vigtigste for skeptiske Facebook brugere. Det, der har fået Facebook til at skubbe lanceringen af Portal flere gange.

I erkendelsen af, at Facebook nok ikke har verdens bedste ry for at beskytte private data, understreges det meget kraftigt, at Portal ikke optager og gemmer de samtaler, den smarte skærm-højttaler bruges til.

Brugerne vil også have mulighed for at slette deres søge-aktiviteter på Portal, ligesom der findes knapper til at slukke mikrofoner og kamera. Med i pakken er sågar en lille klap, man kan placere foran videokameraet…..

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

15 pct. af nettet er Netflix