LEGO-radio får lyd fra en mobil

Her er de største tech-bøder fra EU

(Foto: Gizchina / Weibo)

I sin efterhånden langvarige kamp mod de amerikanske tech-giganters magt har EU Kommissionen forleden dag idømt Apple en bøde på 1,8 milliarder euro eller godt 12 mia. danske kroner.

Det var, fordi EU mener, at Apple håndterer grove App Store regler ved at forhindre andre end sine egne udviklere af musik-streaming apps fra at informere iPhone brugere om alternative og billigere tjenester end Apple Music.

Ifølge EU har det gjort det dyrere end nødvendigt for forbrugere at abonnere på streaming tjenester. Desuden har det været sværere at søge efter relevante tilbud end Apples egne.

De 1,8 milliarder euro kunne lyde som mange penge. Det er det da også, for det svarer til 0,5 procent af Apples årlige omsætning.

Alligevel er det kun den tredje-største bøde, som EU Kommissionen har udstedt til amerikanske tech-giganter.

Google har f.eks. måttet betale 4,3 og 2,4 milliarder euro – ca. 30 og knap 17 milliarder kroner – tilbage i 2018 og 2017:

Det var dels for at fremhæve sin egen søgemaskine på Android en måde, der krænkede EU’s konkurrence-regler. Dels for at give sin egen indkøbs-service fordele i Google Search.

(Infografik: Statista.com)

Apple-konkurrent Spotify erklærede straks mandagens EU-dom som et ”vigtigt øjeblik i kampen for et mere åbent internet for forbrugere, der skulle vide, hvilke muligheder de havde for at købe hvor, hvordan og hvordan.”

Ikke uventet var Apple mindre begejstret. Apple vil nu appellere, fordi man mener, at Spotify spiller en dobbelt rolle ved både at være den primære anklager og den største begunstigede af dommen.

Apple fremhæver bl.a, at netop Apples iOS platform og app øko-system har hjulpet Spotify til at blive den største og dominerende spiller i det globale musik-streaming-marked.

Apple beskylder samtidig Spotify for ikke at ville nøjes med gratis streaming. Spotify vil også omskrive reglerne for at bruge Apples App Store. Til fordel for Spotify.

Endelig brokker Apple sig over Kommissionens timing. Bøde-udstedelsen faldt nemlig kun få dage, inden EU’s nye Digital Markets Act træder i kraft i dag torsdag.

I dette nye lovsæt er Apple udpeget som en af de seks dominerende spillere i det globale marked, som man skal passe ekstra meget på.

Når Apple nu skal følge de nye EU-regler, ville forretnings-modellen i App Store alligevel blive ændret, så den overholder indholdet i milliard-dommen….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LEGO-radio får lyd fra en mobil