Så gode er OnePlus 12 kameraer

Hvad ville Apple være uden sine Services?

(Foto: Apple)

De fleste andre topledere i en virksomhed ville stå med et bredt væg-til-væg smil, når de fik lov til at præsentere et regnskab som Apples:

I de seneste tre måneder har Apple omsat for 89,5 milliarder dollars eller ca. 630 mia. danske kroner. Overskuddet var tilmed højere end nogensinde før.

Alligevel måtte Apple-boss Tim Cook retfærdiggøre tallene over for analytikere, medier og aktionærer. Omsætningen var nemlig faldet med 0,7 procent – sammenlignet med samme periode for et år siden.

I virkeligheden er det en del af Cooks overordnede strategi. Den skal gøre Apple mindre afhængig af iPhone og de store udsving i salget, som hele smartphone industrien oplever i disse år.

Salget af MacBooks skal sparkes i gang med bl.a. stærkere processorer. (Foto: Apple)

Faktisk aftegnede den nedad-gående trend for mobiltelefoner sig allerede i 2015: Da fladede salget af iPhones ud, og det var bestemt ikke godt. Telefonerne stod nemlig for næsten 70 procent af Apples omsætning.

Cook proklamerede dengang, at man ville fordoble omsætningen i Apples service-division, som bl.a. indeholder App Store, Apple Music, Apple Pay, reklamer, Apple TV+, Apple Arcade og iCloud.

Service-afdelingen skulle op på en omsætning af 50 milliarder dollars om året. Det er lykkedes, og  den beslutning har været med til at redde Apples seneste kvartals-regnskab. Services-salget buldrer nemlig derudad.

I juli, august og september stod service-divisionen alene for 22,3 milliarder dollars i omsætning. Det er en fremgang på 15 procent, og divsionen står i dag for næsten en fjerdedel af Apples totale salg.

(Infografik: Statista)

Endnu mere imponerende er, at Services hælder 40 procent af overskuddet i Apples pengekasse. Med andre ord gjorde Tim Cook det helt rigtige allerede for otte år siden.

Hvis man ser bort fra netop Services, ville Apples seneste kvartal have været noget mindre glædeligt: For fjerde kvartal i træk faldt omsætningen nemlig under det foregående års.

Uden Services-divisionens bidrag ville Apples omsætningen være faldet med 5,3 procent! Det er ikke sket for Apple i de seneste 20 år.

Skylden kan ikke alene lægges på iPhone: I de seneste 12 måneder er alle divisioner i Apple gået tilbage – undtagen Services.

Hele Apples “Scary Fast” event forleden dag var optaget med iPhone 15 Pro Max telefoner. Se også videoen længere nede i artiklen: (Foto: Apple)

Kun her i dette efterår har iPhone vendt udviklingen. Ifølge nyhedstjenesten CNBC har den nye iPhone 15 klaret sig meget bedre i salg end forgængeren iPhone 14 for et år siden.

Apple selv holder de officielle salgstal for iPhone hemmeligt. Apple afslører kun, hvor meget man har omsat på sine telefoner. Det var 43,8 milliarder dollars i de seneste kvartal. Et plus på 2,8 procent.

Dét hører også med til Tim Cooks strategi-skifte: I stedet for at sælge så mange iPhones som muligt til kunderne, fokuserer Apple i de senere år på at tjene flere penge pr. solgt telefon.

I den forbindelse har Pro modellerne en afgørende rolle. De er i dag Apples mest solgte, selvom de også er de dyreste. Det ser man ikke kun i Danmark, men i mange lande verden over.

M3 processorerne skal være Apples store døråbner for nye iMacs og MacBooks. (Foto: Apple)

Efterspørgslen efter de to iPhone 15 Pro modeller, der koster fra 9.800 kroner, er lige nu så stor, at produktionen slet ikke kan følge med. Resultatet er ventetider på mindst syv til ti dage på de store Pro Max modeller.

Apples problembarn er snarere Mac-computerne, som ellers lige har fejret et stort comeback med flere nye modeller, der har superstærke processorer ombord.

I 2020 timede Apple sin klassiske iMac alt-i-én pc helt rigtigt, fordi hjemmekontoret toppede under Corona pandemien.

Apples dengang helt nye M1 processor imponerede alle, og for første gang i adskillige år skød Apples Mac-salg i vejret.

Siden da har tømmermændene ramt Apple. Salget af iMacs og MacBooks er faldet med mere end en tredjedel og har efterladt et gabende hul på fire milliarder dollars i Apples koncern-omsætning.

Uden stigningen i Services-divisionen ville kvartals-omsætningen formentlig have vist et underskud. Ikke et flot overskud, som tilfældet er.

Den manglende succes for Apples laptops og desktops forklarer også den usædvanligt hurtige præsentation af nye modeller, som skete i tirsdags dansk tid.

Den seneste MacBook Pro har kun været på markedet siden januar og bliver allerede nu peppet op med en stærkere M3 processor.

Det kan kun være, fordi Apple vil forsøge at stoppe nedturen og få gang i det vigtige julesalg, der begynder lige om lidt….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så gode er OnePlus 12 kameraer