Nu kan du mixe med din kaffemaskine

Apples kunstige intelligens hedder Ajax

(Foto: Weibo)

Efter at Open AI introducerede ChatGPT for nogle måneder siden, har mange tech-virksomheder fået meget travlt med at udvikle tilsvarende apps til kunstig intelligens (AI).

Google var straks med på vognen med sit Bard, der i den forløbne uge kom på dansk. Også Samsung og Huawei er i gang med egne ChatGPT alternativer.

Apple har hidtil holdt lav profil om sine AI planer, men afviser ikke, at firmaets Ajax projekt går ud på at skabe en platform med kunstig intelligent, der arbejder på tværs af Apples mange enheder og gadges,

Ajax er grundlæggende en Apple teknologi, der kan bygge store og digitale sprog-modeller – såkaldte LLM’er. Ajax skal samtidig tilbyde chat tjenester, som Apples egne ingeniører kalder Apple GPT.

Store sprog-modeller driver chatbots. Både OpenAI’s ChatGPT og Google Bard baserer på LLM. Microsoft har desuden lanceret Bing Chat, som benytter samme intelligens som ChatGPT.

Selvom Apple ser ud til at være sent på den i forhold til konkurrenterne, kan Ajax meget vel vise sig at være helt rigtig timet:

Meta med Facebook har nemlig netop lanceret sin anden generation LLM. Den hedder Llama 2 og vil blive tilbudt gratis til kommerciel anvendelse.

Og nok så vigtigt: Chip-giganten Qualcomm arbejder sammen med Meta om at indbygge Llama 2 i mobiltelefoner, tablets og pc’er.

Om Apple vil slå en genvej og benytte Llama 2, ved ingen lige nu. På den anden side regner Qualcomm med at levere de første smartphones med kunstig intelligens allerede i begyndelsen af 2024.

Det vil lægge et enormt pres på Apple, der bliver nødt til at levere et modspil til de nye kloge Android telefoner. iPhone 15, der kommer til september, når den næppe. Altså bliver det nok iPhone 16, som får Ajax ombord.

En sen ankomst betyder heller ikke, at Apple mister fodfæste. Husk tilbage på 5G, hvor iPhone kom med på vognen mindst et år efter Android.

Det hjalp Apple med at undgå teknologiske børnesygdomme. I dag kan ingen forestille sig en iPhone uden 5G ombord….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu kan du mixe med din kaffemaskine