Her er (næsten) alt om de nye Galaxy S23

Ny vindmølle er 70 etager høj

(Foto: MingYang)

Danmark kan godt lide at prale af, at vi har verdens største vindmølle-fabrikant – Vestas – og at vi er et af de lande, der dækker den største del af sit energi-behov ad den vej. Hvis vinden altså blæser.

Danmarks største vindmølle står siden december 2021 i Østerild i Thy. Den er bygget af Siemens Gamesa og rager 271,4 meget op fra landskabet. Det er 17 meter højere end pylonerne på Storebæltsbroen.

Alle disse superlativer nytter bare ikke noget, når Danmark nu bliver overhalet indenom af Kina.

MingYang er nemlig gået i  gang med at bygge verdens største vindmølle. Den nye MySE 16.0-242 er høj som en skyskraber med 70 etager.

Dens enorme vinger måler 140 meter og får dermed den danske super-mølle til at ligne en undermåler. Møllen i Thy har kun vinger på 108 meter.

Indtil for en uge siden lå rekorden for verdens største vindmølle hos CSSC, der er et stats-ejet værft i Kina. (Foto: CSSC Haizhuang)

Den nye kinesiske vindmølle skal placeres offshore til søs og skal kunne håndtere ekstreme vejrforhold.

Selv tyfoner med vindhastigheder på 200 kilometer I timen eller 56,1 meter i sekunder uden at vække bekymringer hos sin ejere.

Til gengæld skal møllen ikke bruge mere vind end 8,5 meter i sekundet eller 30,6 km/t for at levere 80 GWh strøm. Det er nok til at dække forbruget hos 96.000 indbyggere.

Til sammenligning kan den største danske mølle levere strøm til ca. 18.000 husholdninger på én gang.

Kapløbet mellem vindmølle-fabrikanterne foregår ikke kun internationalt, men i høj grad lokalt. I Danmark mellem flere fabrikanter og i Kina især mellem to. Nemlig MingYang og CSSC Haizhuang.

Ved at øge møllevingernes diameter fra 171 til 260 meter får kapaciteten til at stige fra 5 til 18 Megawatt. ( Illustration: CSSC)

Således er det kun en uge siden, at CSSC præsenterede sit bud på verdens største vindmølle. Den hedder H260-18MW og har vinger på 128 meter.

CSSC er et statsligt skibsværft i Kina og har derfor erfaring med at bygge store ting. Den nye vindmølle skal således kunne levere 44,8 kWh strøm for hver omdrejning.

Begge de to kinesiske fabrikanter bruger lavere drifts-omkostninger som argument for at bygge stadig større vindmøller.

De vil være forholdsmæssigt billigere at købe end flere mindre vindmøller, og produktionen af el vil også være lavere.

Spændende at se, hvad danske Vestas’ modspil bliver over for de to nye mega-møller fra Kina…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er (næsten) alt om de nye Galaxy S23