Bedre Apple lyd i øret

Brug din bil som biograf

(Foto: NIO)

Forbi er de tider, hvor vi kun brugte biler til at hente varer og levere varer eller flytte mennesker fra ét sted til et andet.

I dag er en moderne bil en computer på hjul. Med store digitale displays, der med et på tryk på en knap kan forvandle en tam VW Polo til en Ferrari – i hvert fald på instrument-brættet.

Desuden kan vi forvente at se, at flere og flere personbiler vil kunne køre af sig selv på gader og veje, mens chaufføren kan bruge sine hænder og opmærksomhed på andre ting.

Nu er den kinesiske elbil-fabrikant NIO hoppet et stort skridt videre med hensyn til underholdning i bilen.

(Foto: NIO)

Det sker med nye Augmented Reality (AR) briller, der kan forvandle bag- og passager-sæde til en hel biograf med virtuel storskærm.

Præsentationen sker samtidig med, at NIO dukker op på det danske marked. De første elbiler ventes leveret til danske kunder senere på efteråret.

Samtidig har NIO åbnet sin første danske “swap-station.” Den er en anden god NIO idé – nemlig at man kan køre ind og udskifte sit tomme batteri til et nyt og fyldt i stedet for at skulle vente måske timer på at få ladet sin elbil op.

NIO’s nye AR-opfindelse kan skabe en virtuel 130 tommers tv-skærm på en afstand af fire meter.

(Foto: NIO)

Så meget plads har ikke engang i en stor eldrevet SUV, men mindre kan vel også gøre det. Mere realistisk er f.eks. en 40 tommers skærm på bagsæde. Dét kan de nye Nio Air Glasses naturligvis og levere.

På nuværende tidspunkt fungerer de nye AR briller kun med NIO elbiler, som har den seneste NT 2.0 software ombord. Det er lige nu kun ET5 sedanen, der heldigvis er en af de tre Nio modeller, som dukker op i Danmark først.

Ejere og elskere af andre NIO elbiler som f.eks. den større ES7 sedan eller ET7 SUV’en vil kunne opgradere deres elbiler til NT 2.0 software niveau.

Fra starten tilbyder NIO’s nye PanoCinema underholdnings-tilbud med Augmented Reality briller 260 biograf-film og tv-serier med Dolby Vision billeder og Dolby Atmos lyd. Dertil kommer 20 film i 3D.

Den elektriske ET5 sedan er den første NIO model, der er født med NT 2.0 software. Den er nødvendig for, at PanoCinema brillerne kan køre. Senere bliver også ET7 og ES7 modellerne opgraderet, ligesom fremtidige NIO elbiler vil have have NT 2.0 ombord. (Foto: NIO)

Nio i Kina lover, at udvalget af film bliver øget løbende, men fortæller ikke, om filmene har danske undertekster. Ellers må man vel nøjes med original lyd på engelsk og eventuelt kinesiske undertekster.

De billeder, som NIO har udsendt til kinesiske medier, ser i hvert fald vildt imponerende ud. Tænke sig, at man kan køre i drive-in bio uden at skulle køre elbilen ud af garagen.

PanoCinema har NIO samarbejdet med det kinesiske firma NOLO om. NOLO er specialist i systemer til Augmented og Virtual Reality.

De nye NIO AR briller er udviklet specielt til brug indendørs i biler, hvor der kan være brug for stærkere kontrast og lysstyrke samt lyd, som tager hensyn til de særlige forhold i kabinen.

I Slagelse er NIO ved at bygge sin første danske Swap-station, hvor man kan udskifte sit elbil-batteri med et nyt i stedet for at sætte bilen i stikkontakten derhjemme eller stå og vente på en opfyldning ved en ladestander. NIO har allerede et antal Swap-stationer i Norge, og det er planen, at Danmark skal dækkes af et netværk med dem. (Foto: NIO)

Betjeningen sker ved hjælp af en trådløs fjernbetjening med touch skærm. Her kan man bl.a. bevæge en virtuel markør rundt på skærmen. Senere vil NIO udvide med kontroller til computerspil, ligesom PanaCinema gerne må spredes til mange flere bilmærker.

Med 500 eksemplarer er første produktion af NIO AR briller beskeden, så det er et spørgsmål, om blot nogle få styk lander i Danmark sammen med præsentationen af de nye NIO ET5, ET7 og ES7 elbiler.

I Kina skal brillerne koste 330 dollars eller ca. 2.500 kroner. Filmene bliver downloadet og streamet via elbilernes integrerede SIM-kort.

PanoCinema på en mindre skærm og uden briller på instrument-brættet. (Foto: NIO)

 

 

 

.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre Apple lyd i øret