Tempo er det vigtigste

Et spørgsmål om balance

(Foto: Pro-Ject)

Salget af music på vinyl er vokset konstant i de senere år, efter at det var gået næsten i stå med fremkomsten af først cd-skiver, siden downloads af musik og senest streaming.

Den fornyede interesse for at afspille musik ”fysisk” har selvfølgelig også gavnet fabrikanter af pladespillere.

Især østrigske Pro-Ject rider lystigt på pladerillen. Fabrikanten sælger stilige grammofoner i stort set alle prisklasser, og den seneste sigter efter musik-elskere, der er på udkig efter den ægte balance.

Den nye X2 B pladespiller er basalt set en ny udgave af Pro-Jects meget roste X2 model. Den er nu kompatibel med balancerede Hi-Fi systemer, der skal give forbedret dynamik, mindre støj og et forbedret signal-til-støj forhold.

Pro-Ject X2 B kommer med en dansk Ortofon Quintet Red Moving Coil pick-up monteret. (Foto: Pro-Ject)

Pro-Ject har igen et vigtigt dansk islæt i sin nye pladespiller. Den kommer nemlig med en dansk Ortofon Quinted Red pick-up og diamantmål.

Pick-uppen bruger Moving Coil princippet, der skal kunne grave flere detaljer ud fra en vinylplades riller end de mere udbredte Moving Magnet nåle.

Til gengæld leverer Moving Coil pick-upper et lavere signal, hvilket kræver et ekstra for-forstærker trin i stereo-anlægget.

Samtidig er Moving Coil mere følsom over for interferenser fra andet elektronik og trådløse gadges. Meget malende kan Pro-Ject den slags for ”electro-smog.”

Som supplement til de udbredte phono-stik er X2 B pladespilleren også forsynet med et balanceret udgang til mini-XLR kabler. (Foto: Pro-Ject)

Balancerede forbindelser er meget udbredte hos professionelle musikere og i pladestudier. Her er det meget vigtigt at have stabile og interferens-frie signaler fra f.eks. mikrofoner, der typisk bliver forstærket kraftigt. Det samme gælder pladespillerens forbindelse til Hi-Fi forstærkeren.

Ud over de normale phono-ledninger er Pro-Ject X2 B derfor forsynet med et professionelt mini-XLR stik. Det bruges sammen med fuldt balancerede forforstærker bokse som Pro-jects egne Phono Box S3 B eller Phono Box DS3 B.

Lyttere, der vil udnytte fordelene ved balanceret signal transmission optimalt, skal derudover ofre ekstra penge på et specialkabel til formålet.

X2 B pladespilleren er pakket ind i et kabinet af MDF træ og står på fire fødder af aluminium. Der er bæltedrev, som roterer den to kilo tunge pladetallerken af akryl.

Pro-Ject X2 B fås i enten træ-finish, i sort højglans eller i sort eller hvid satin overflade. (Foto: Pro-Ject)

Standard er 33 og 45 omdrejninger i minuttet, men man kan også få X2 B til at rotere med 78 omdrejninger, så gamle lakplader kan afspilles.

Det kræver dog, at remmen mellem motor og pladetallerken skiftes, og at man udskifter Ortofon pick-uppen med en anden, som er robust nok til pladerne fra fortiden

Tonearmen på ni tommer er fremstillet af aluminium, som er omkranset af tre lag kulfiber. D skal dræbe enhver uønsket resonans.

Pro-Ject X2 B True Balanced Connection pladespiller koster 1.599 euro eller ca. 12.000 kroner. Dertil kommer et dyrt XLR-kabel og en balanceret phono forforstærker, hvis man vil have den fulde glæde af set-uppet.

Pro-Ject sælger dog også en ”balance-parat” udgave af X2 B, der er monteret med en S2 Moving Magnet pickup – fremstillet af Ortofon….

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tempo er det vigtigste