Metaverse bliver snart Metawork

Ørenlyd i topklasse

(Foto: Astell & Kern)

Sydkoreanske firma Astell & Kern er et af den slags firmaer, som kun få kender, men som mange flere burde lægge øre til.

Astell & Kern hører nemlig til de meget få, som stadig udvikler og bygger bærbare musik-afspillere i topklassen. Kald det bare afløsere for Sonys engang så berømte Walkman og Apples senere iPods.

Ligesom Sonys seneste nye Walkman svæver Astell & Kerns musik-afspillere oppe i en klasse for sig selv. Der henvender sig til audiofiler, der bestemt ikke mener, at lydsiden på moderne smartphones lever op til, hvad man kalder ægte hi-res Hi-Fi.

Samme holdning har Astell & Kern med hensyn til sine første trådløse øretelefoner, der også skal konkurrere med Sonys bedste i klassen – både i pris og kvalitet.

Andre rivaler i det game kunne f.eks, være Technics, Bowers & Wilkins, Sennheiser, Cambridge Audio og Apples bedste AirPod Pro. Så er forventningerne afstemt.

(Foto: Astell & Kern)

Astell & Kerns nye UW100 kan godt virke en smule klodsede i deres kantede design. De mindste og letteste af slagsen er de bestemt heller ikke. Til gengæld indeholder de Hi-Fi elektronik, som kun få andre kan matche.

I stedet for som normalt at bruge en Bluetootth chip i øretelefonerne, som allerede har en digital-til-analog konverter (DAC) integreret foretrækker koreanerne deres egen separate DAC i ægte 32-bit kvalitet. Det er dyrt, men uden tvivl også godt for det kræsne øre.

Denne konverter arbejder sammen med Astell & Kerns egen digitale forstærker, der også sidder i firmaets fornemme musik-afspillere. Her blot i en lidt mindre udgave.

I stil med andre øretelefoner af den bedre slags bruger Astell & Kern naturligvis aptX Adaptive codec. Det skalerer automatisk streamingens bit—rate til gengivelses-kvaliteten, så små forsinkelser forhindres – en af de små skavanker ved trådløs overførsel.

Resultatet er, at UW200 øreteefonerne altid kan levere 24 bits lydkvalitet i op til 420 kbps. Det er bedre end cd-kvalitet og bedre end det meste streaming. Også i ”tabsfrie” udgaver.

(Foto: Astell & Kern)

Driverne – højttaler-enhederne – er ikke uventet lidt for sig selv. Dem har Astell & Kern selv udviklet i en såkaldt ”balanced armature” teknologi, der skal være forureningsfrie i alle typer musik.

Endelig har Astell & Kern indbygget den seneste nye Bluetooth 5.2 chip, der her kun skal koncentrere sig om at overføre signalet trådløst – ikke bruge kræfter på at forvandle det fra digitalt til analogt.

Alt i alt hævder Astell & Kern, at man står med et af de eneste sæt trådløse øretelefoner, som leverer lydkvalitet i den absolut sublime ende af skalaen. Med en stabil overførsel helt uden huller i tonerne.

Lidt overraskende har koreanerne valgt at se bort fra aktiv støjreduktion (ANC), som ellers er det helt stuure nummer hos de fleste andre fabrikanter af trådløse øre- og hovedtelefoner.

Ifølge Astell & Kern er risikoen for forvrængning og unaturlige lydbilleder alt for stor med ANC. Derfor nøjes UW100 med en passiv støjreduktion. Den ligger i øretelefonernes fysiske design, som forhindrer uønsket støj i at trænge ind i øregangen.

UW100 øretelefonerne er ikke ligefrem små og diskrete- Til gengæld indeholder de rigtig meget god Hi-Fi elektronik. (Foto: Astell & Kern)

Én ting har Astell & Kern dog overtaget fra øretelefoner med aktiv støjreduktion. Det er en ”transparent” feature, hvor man kan give eksterne lyde adgang, så man f.eks. kan høre, hvad andre siger omkring en.

På UW100 skal man blot klikke (”tappe”) på venstre øretelefon eller bruge den medfølgende app på mobiltelefonen. Her kan man sågar bestemme niveauet af åbenhed i fire trin.

Selvfølgelig har de koreanske high-end øretelefoner også mikrofoner, så de kan bruges til håndfrie telefon-opkald. Man kan styre dem ved ved hjælp af stemmen og en personlig assistent, ligesom man kan finjustere tonebalancen helt efter sin egen smag via en equalizer i app’en.

Astell & Kerns første trådløse øretelefoner kan køre i seks timer på en batteri-opladning og 24 timer, hvis man husker at lægge dem i den medfølgende bæreæske, når de ikke er i brug. Med 10 minutters opladning får man en times ekstra spilletid.

Med en pris af 260 dollars eller ca. 1.800 kroner ligger UW100 markant lavere end, hvad Astell & Kern normalt tager for sit udstyr. Alligevel placerer de sig oppe i top-enden af øretelefoner, hvor de nok forbliver et legetøj for feinschmeckere.

Nyheden kommer på markedet i løbet af april, men optræder endnu ikke på hjemmesiden hos Astel & Kerns danske forhandler High Performance Audio her….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Metaverse bliver snart Metawork