Når smartwatch bliver mode

Hvor meget stråler din mobil?

(Foto: Creative Christians / Unsplash)

Nu om dage er der (stort set) ingen, som tænker på, om ens mobiltelefon udsender stråling, som kan skade brugerens helbred. Lidt mærkeligt, fordi de fleste mennesker har deres smartphone inden for rækkevidde i 24 timer døgnet rundt.

Så var det helt anderledes for 15-20 år siden. Da huserede der en ofte hidsig diskussion i aviser og på tv, om man kan blive skør i hovedet af at have mobilen hængende ved øret i flere timer ad gangen.

Aktions-grupper med mobilmodstandere fik lavet deres undersøgelser af farerne, mens mobilfabrikanter som Ericsson og Nokia – de var de store dengang – stod parat med mod-analyser med helt andre konklusioner.

Slagsmålet mellem de to parter er vist nok aldrig afgjort. Det er blevet skubbet i baggrunden, og det er umuligt at finde opdateret forskning på, om lang tids brug af smartphones er sundheds-skadelig.

De otte værst strålende smartphones på markedet lige nu. (Infografik: Statista.com)

I Tyskland findes der imidlertid en officiel myndighed – Bundesamt fúr Strahlenschutz (BfS) – som stadig lader diskussionen ulme en smule.

BfS måler nemlig alle nye smartphones, der sælges på det tyske marked, for deres udstråling af radiostråler.

Resultaterne ryger ned i en efterhånden stor database, hvor man kan sammenligne med mobiltelefoner fra de seneste 25 år.

Den værste stråler blandt markedets nye og nyere mobiler er Motorola Edge, når man måler i watt pr. kilogram. Så er det 1,79.

På den “grimme” Top-8 finder man også andre kendte navne som Sony, Google og OnePlus, mens Apple har forladt den.

De otte mindst strålende mobiltelefoner på markedet. (Infografik: Statista.com)

Gennem flere år lå iPhone og 8 blandt de stærkest strålende mobiler, mens Apples nyere modeller er blevet meget bedre på den front.

Nede i den pæne del af strålings-hitlisten finder vi rigtigt mange Samsung Galaxy telefoner. Hernede ligger også kinesiske ZTE, der samtidig har en af de mest strålende mobiler.

Den telefon, som stråler allermindst af alle, er ZTE Blade V10 med kun 0,13 watt udstråling pr. kilo, når mobilen er i brug. Det er 13 gange mindre end Motorola Edge.

Da der ikke findes en universel guideline for et ”sikkert” niveau for mobilstråling, har det tyske miljø-institut ”Der Blaue Engel” lavet sin egen.

Den blå engel minder meget om det danske Svanemærke. For at få et engle-stempel må en telefon ikke stråle med mere end 0,60 watt pr. kilogram….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når smartwatch bliver mode